avatar

Спонсорирането на лекари

Съвсем наскоро се появи новина в която се посочват даренията, които се правят към лекари от страна на фармацевтични организации. Тази новина сякаш премина без да направи голямо впечатление на хората, а би трябвало да алармира обществото, тъй като касае всички нас.
Много пъти съм се чудил защо като отида на лекар ми предписват някакви лекарства, които са нови, екзотични, често много по-скъпи. Отивам при моето Джипи и то ми съставя рецепта от гледайки брошури, които стоят под стъклото на работната и маса. Накрая ми дава грижливо написана рецепта за Шуслерови соли. Разбира се, това ме вбеси и заявих, че нямам нужда от такива измислени илачи и искам да се предпише истинско лекарство. Това се е случвало много пъти, включително и педиатърката на детето ми много обича да изписва "ново лекарство, представено наскоро на една конференция". Оказва се, че това лекарство го няма в аптеките, но всички са готови да го осигурят до няколко часа, ако го заявим.
Друг път ми предписват антибиотик. Клацид, който е доста скъп. Отивам в аптеката и там ми казват, че нямат, но дали държа да е той? Аптекарката ми казва, че разполага с българския аналог Клацар, който е доста по-евтин. Още тогава ми светна една лампа и почнах да гледам какво ми предписват и в аптеката да правя малка ревизия. Понякога аптекарите също се дърпат. Винаги съм се чудил как става магията лекарите да печелят от това, че предписват едни или други лекарства и новината потвърди подозренията ми, че става дума за една мафия, която се заиграва със здравето на хората с основна цел да изпразни джобовете им спекулирайки с най-ценното за тях.

Фармацевтичната индустрия спонсорира голям брой лекари у нас, повечето с малки суми за участие в конгреси и регистрации, вариращи между няколокостотин до 3000-4000 лева в масовия случай, като максимумът, който са получили единици лекари е около 15 000 лева. Наред с това десетки и дори стотици хиляди левове фармацевтичната индустрия е наляла в здравни организации като различни медицински дружества и дори съсловната лекарска организация Български лекарски съюз (БЛС).

 Най-щедрите суми за пътувания и хонорари на един лекар идват от две компании, като това са Астра Зенека  с най-голям хонорар от 15 444 лева и Новартис - 15 242 лева.

По-често спонсорството за командировки е от порядъка на около 3000-4000 лева, като най-много лекари са подпомогнати с до 1000 лева, показват справките на компаниите. Тези данни обаче са валидни за 60% от спонсорираните лекари, които са се съгласили имената им да бъдат публикувани.

За мен това положение не е нормално и със сигурност не отговаря на никаква етика. Лекарите получават веднъж пари от Здравна каса, втори път от нас за да ни прегледат под формата на потребителска такса, трети път и от спонсори, на които плащаме ние, като купуваме предписаните техни лекарства.

Следващият път когато лекар ми предпише лекарство ще го питам защо ми е предписал това, ще искам обосновка. Да ми обясни защо това лекарство, а не друго. Ще питам каква е цената на предписаното лекарство и ще настоявам да ми каже кои са аналозите му и да спомене и техните цени. След това ще настоявам в рецептата да се впише това, което сметна за правилно, а не това, заради което лекарят ще получи бонус. Не искам да си играят със здравето на детето ми, нито с моето здраве. Не вярвам в хомеопатията и не искам да ми предписват неща, които са от 18-ти век и науката вече е отрекла категорично. Не ме интересува маркетинга на въпросните плацебо лекарства, интересува ме единствено здравето ми и това на близките ми. И не искам да се спекулира с него.
Надявам се и други да последват моя пример, а на тази порочна практика да се сложи край. Чух, че в Германия имало лекари, които членували в клуб "Плащам сам обяда си". В кабинетите им имало такива плакати и означавали, че докторът не робува на маркетинг стратегиите на големите фармацевтични корпорации. Ако има такива лекари в България, имената им трябва да се знаят и всеки като избира личен лекар да може да го направи информирано.