avatar

Какви условия предлага Франция на общопрактикуващите си лекари?

България не е единствената европейска страна страдаща от недостиг на медицински кадри. Тази статия е насочена преди всичко към най-таргетираната група специалисти във Франция, а именно общопрактикуващите лекари. Франция търси Джи-Пи-та, които да поемат празните кабинети в провинцията, където проблемът с глада за кадри достига своя пик. Редица факти утежняват ситуацията в засегнатите региони: застаряването на лекарите (47% от общопрактикуващите лекари във Франция са на възраст над 55 години), предпочитанията към медицинските специализации (едно все по-често срещано явление) и недостигът на желаещи да следват медицина.

 

Здравните реформи
и финансовите облаги

През годините френското правителство използва различни подходи, за да се справи с кризата в здравеопазването. Последният обзор над събитията разкрива редица здравни реформи предназначени да привлекат френските и чуждестранните лекари към засегнатите региони. Тук ще разгледаме най-важните промени към 2019 година. Тe се състоят най-вече в разделението на страната на здравни зони с различен приоритет, предлагащи редица финансови и социални преимущества:

  • Зона ZRR: Освобождаване от данък общ доход за първите 5 години (през следващите 3 години данъка се увеличава постепенно, докато достигне нормата за страната).
  • Зона ZIP: Премия от 50 000 евро за поемането на кабинет, възможност за конвенционална помощ за здравната застраховка на лекаря и други преимущества.
  • Зона ZAC: Възможност за премия, възможност за сключване на договор PTMG, който гарантира заплата от 7 000 евро бруто, в случай, че лекарят няма достатъчно пациенти, единственото условие е той да извършва минимум 165 консултации на месец, и други преимущества.

Наемът на кабинета може да бъде покрит от общината за период от три месеца до три години, а този на жилището – от 3 месеца до една година. В допълнение на това, в засегнатите региони лекарят има възможността за допълнителни доходи, чрез поемане на смени в малки областни болници, поликлиники или хосписи.



По-добри кариерни условия

и по-добър живот

Неминуемо, малките градчета и селските региони предлагат най-добри финансови условия, именно поради факта, че те са най-силно засегнати от недостига на медицински кадри. От една страна кметствата се борят със зъби и нокти да предложат най-добрите условия на труд на медиците, от друга страна регионите примамват лекарите с естествения си чар: спокойствието и красотата на околността, непринудеността на местните, уважението и благодарността на пациентите към лекаря. Ние проведохме редица интервюта с лекари във Франция, избрали да се настанят в засегнат регион. Те описват топлото посрещане, което са получили от пациентите си, дружелюбността на французите и тяхната отвореност към чужденците и дават съвети на медиците, които искат да започнат работа в страната. Едно от най-важните преимущества на тези региони е обемът на работа, който не превишава работното време на кабинета, спокойният живот и възможността на лекаря да разполага с повече свободно време за себе си и за семейството си.

equipe

Как се започва работа във Франция и какво предлага една агенция за подбор на медицински персонал?

Най-лесният начин за започване на работа във френското здравеопазване е чрез посредническа агенция. P&P Conseil е агенция, която помага на лекарите да намерят подходяща работа в страната и да се интегрират в новата система. Консултантите на P&P Conseil помагат на кандидатите с всички административни процедури в страната. Те поемат изцяло регистрацията на лекаря във Френския лекарски съюз, оказват съдействие при административните процедури, с които лекарят се сблъсква в началото на своя престой в страната (отваряне на банкова сметка, помощ при декларирането на семейното положение на лекаря пред данъчните служби, при създаването на социално и професионално осигуряване, при търсенето на жилище; на училище, гимназия и други, когато лекарят се премества в страната със семейството си, дават насоки в търсенето на работа за партньора/партньорката на кандидата и др.).

P&P Conseil е агенция е дългогодишен опит. Основана през 2009, агенцията спомага за наемането на 300 кандидати, 30% от които българи. 40% P&P Conseil от работата ни е насочена към сферата на общата медицина, като предлагаме най-вече постове за общопрактикуващи лекари в частни кабинети, в малки и големи градове и селски региони, освен това, разполагаме с богат списък с медицински обяви за лекари специалисти, какво в държавния, така и в частния сектор. Консултантите на агенцията оказват максимално съдействие на лекарите при избора на подходящ пост, какво и с подготовката на пристигането и преместването им в страната и интеграцията им.