avatar

20 креативни идеи за дома

1. За да предпазите пода от надраскване, ще ви помогнат чорапи, навлечени върху краката на столовете и масата.2. За поддържате суха гъбата за миене, използвайте щипка.3. Петната от емулсионна боя по ръцете ще отделите лесно с детско масло.4. За да премахнете петната от котлен камък върху ютията, изгладете лист хартия с насипана върху него сол.5. За да освежите миризмата в хладилника, сложете зеленчуците върху вестник.6. Ако водата в мивката се оттича бавно, сипете в отвора ѝ половин чашка сол на литър гореща вода.7. Току-що изгоряла и още неизстинала крушка може удобно да развиете
с половинката от стара топка за тенис.8. Неръждаема стомана се почиства лесно с олио. Натрийте метала с кърпа, напоена с олио, и след това изтрийте до блясък със суха хартиена кърпа.9. За да излъскате до блясък изделия от хром, използвайте детско масло.10. Петна от червило върху дрехите се премахват успешно с лак за коса. Ако дрехата може да се пере в пералня, напръскайте петното с лак за коса, оставете го за 10 минути, а след това го потъркайте с влажна кърпа и го изперете.11. С помощта на алуминиево фолио чудесно се премахват засъхнали петна по стъклени съдове. Смачкайте фолиото на топка и я използвайте вместо гъба за миене.12. За почистване на сребърни изделия използвайте обикновена сода за хляб. На дъното на съда поставете алуминиево фолио. Добавете 1/4 чашка сода, няколко чаени лъжички сол и литър кипяща вода. Изчакайте няколко минути. В резултат на химическата реакция потъмнелите повърхности стават бляскави.13. Пастата за полиране на автомобили е подходяща също и за полиране на батерии, кранове и душ кабини. Тя защитава повърхностите от петна, образувани от водата и сапуна.14. С помощта на парченца тебешир може да предпазите кухненските прибори от потъмняване. Увийте ги в марля и вързопа поставете в кутията с приборите.15. С черупките от твърдо сварени яйца може да се почистват вази и бутилки. Поставете натрошените черупки в съда, капнете няколко капки от препарата за миене на съдове, налейте малко вода и разтръскайте добре.16. Малки петна върху велур може да се почистят с помощта на пила за нокти.17. Смачканите участъци от килима може да върнете в предишното им състояние, като ги разгладите с вилица.18. Содата е добър освежител за бельо. В шкафа, където държите чаршафи и кърпи, поставете отворена кутийка със сода.


19. Замърсяванията по отточната тръба на мивката може да отстраните със сода. Изсипете в отвора половин чаша сода, налейте половин чаша оцет, запушете отвора с кърпа, почакайте 5 минути и след това пуснете горещата вода.20. С кората на цитрусовите плодове и малко сол се изтриват прекрасно петната от чашките за кафе.
Статията е написана по материали от руския печат.