avatar

Пътуване до Кушадасъ или Мармарис с автомобил - част 1

Признавам си, че обичам да шофирам! Освен, че ме зарежда с енергия, пътуването с автомобил ми дава възможност да се докосна по-добре до дестинацията до която отивам. Някак не ми харесва "стерилното" пътешествие със самолет, при което виждаш само мястото на което си отишъл, както и летищата през които си минал. С автомобил имаш възможност да усетиш мястото, да спреш и да поговориш с хора по пътя си, което да ти помогне допълнително да събереш впечатления. Да се докоснеш до кътчета, до които рядко други туристи посещават.

Вече три пъти пътувам от София до Мармарис и Кушадасъ и ще споделя с вас моите впечатления, както и маршрута, който съм избрал. Кушадасъ е по-близката дестинация, а след нея се намира и Мармарис. Реално до Измир пътя е един и същ, затова групирам двете дестинации в една.

Подготовка

Пътуването не е кратко, затова е добре да се планира предварително поне една вечер да се преспи по път към дестинацията и една вечер на връщане. За избраните дестинации това е Чанакале, мястото, където се пресичат Дарданелите и преминавате в Азия. Чаканакале е студентски град и е пълен с живот, има много хотели и чрез Booking или друга система за резервации резервирам хотел за отиване и за връщане. Резервация за една нощувка може да намерите на цена от около 30 евро, за семейство от двама възрастни и дете на около 8-10 години с включена закуска. Разбира се, цените вече може да са се променили, така че си е въпрос на късмет.
Резервирайте хотел за отиване и връщане. Общо взето, ако тръгнете сутринта от София, към 15 часа ще пристигнете в Чанакале, като времето зависи донякъде и от положението на границата, както и дали ще чакате дълго за ферибот до Чаканакале. От около година и нещо в Турция беше открит и мост между Гелиболу и Лапсеки.


Мостът е най-дългия висящ мост в света! Направен е от стомана и последния път, когато минахме по маршрута видяхме само част от подготвените стъпки за изграждането му.
Минаването по него обаче оскъпява пътуването, а и е много по-приятно да се качите на ферибота. Но за това по-късно!


Като част от подготовката е да резервирате и хотел в Кушадасъ или Мармарис. Аз го правя през Booking, но вече се замислям, дали да ползвам Booking само за справки, а след това да се свържа с хотела и да си уговоря резервацията директно с тях. Ако не ми откажат, ще постигна много по-добра цена от тази, която Booking предлага. Но все пак, Booking ще ви предложи и защита, както и връщане на парите в случай, че нещо се случи. Такова нещо се случи с нас с резервацията ни през 2020 г., която бяхме предплатили изцяло през декември 2019 г., а месец преди пътуването ни към края на месец май вече беше ясно, че заради пандемията няма как да посетим дестинацията.
Много важно е автомобилът с който ще пътувате да е ваш. Ако не е на ваше име е необходимо да имате пълномощно, което да е преведено на английски или турски език. На границата се гледат и документите на автомобила. Също така, трябва да имате застраховка "Зелена карта". За пътници над 18 години е достатъчно от тази година да покажат лична карта, вече не се иска задграничен паспорт, но за пътници до 18 години задграничния паспорт е задължителен! Сигурно знаете, но да кажа - ако с дете пътува само единия родител, трябва да имате нотариално заверено съгласие на другия родител детето да пътува с вас. Ако сте двамата родители, такава не е необходима.
Аз лично сключвам допълнително и здравни застраховки за всички пътуващи чрез SDI (Generali) и също така застраховка асистанс за автомобила, отново към Generali (там ми предлагат по-добри условия, защото ползвам и гражданска отговорност към тях) за времето на пътуването. Общо цената за трима души около 9 дни пътешествия е към 50-60 лв или поне беше последния път през 2019 г., когато пътувахме към Кушадасъ.

Обмен на пари

Добре е преди да тръгнете към Турция да обмените пари. Аз лично правя това в Тавекс, тъй като курса е добър. Тъй като турската лира е доста волативна, може да се окаже по-изгодно за вас, особено ако планирате да сте в Турция повече от 5 дни, да обмените по-малка сума, колкото да имате кеш за първите дни, а по-голяма сума да обмените в долари, евро или да заредите в карта Револют. Последното има предимство да обменяте всеки път по изгоден курс пари към турски лири към момента на всяка покупка. Също така, ако имате и карта Револют ще може да теглите от банкомати. Вариант е да имате пари и по карта издадена от българска банка. Винаги когато теглите пари от банкомат следете какви съобщения се визуализират на банкомата, особено ако ви попита дали желаете да превалутирате или ако ви предупреждава, че ще бъде начислена такса. Такъв банкомат избягвайте - прекъснете трансакцията и потърсете друг.

Навигация

Без навигация аз лично не бих тръгнал към по-далечна дестинация. Тъй като роумингът на данни в Турция е много скъп, дори и след гръмко обявените напоследък намаления на цените от родните оператори, препоръчвам да си свалите приложение, което ползва офлайн карти. За пътувания в Турция ползвам Sygic, като предварително изтеглям актуални карти за Турция. Възможно е също и в Google Maps да свалите регион за ползване офлайн.

Тръгване от София

За да успеете да стигнете към 15-16 в Чанакале, да се настаните и да имате време да се разходите наоколо е добре да тръгнете към 3 часа сутринта. Така ще сте рано на ГПП Капитан Андреево и има вероятност да не заседнете в дълга опашка. Разбира се, ако пътувате по времето, когато и гастарбайтерите пътуват към Турция, което е между юни и август, вероятността да почакате на границата няколко часа не е за подценяване.

Относно горивото, моят съвет е да сипете толкова гориво, колкото ще ви е нужно за да стигнете до границата с Турция, заедно с разхода, който бихте направили с постоянното тръгни-спри на границата, когато се придвижвате по малко напред към заветното гише. Веднага след преминаване на границата можете да заредите догоре с гориво на по-добра цена от тази, която ще платите в България (последния път беше с около 50 ст разлика в цената на дизела), но имайте предвид, че плащате в самата бензиностанция ако желаете да платите с карта, но на човека на колонката директно в кеш, ако сте решили да платите с пари в брой. На първата бензиностанция можете и малко да починете след уморителното чакане на границата, както и да ползвате тоалетна.

Към втора част