avatar

Изкуството да се поддържа велосипед :)

От където и да го погледнем - поддържането на една машина си е изкуство :)
Поддържането на една Операционна Система също е изкуство, но днес не ми се говори за пътуването през разните му прозорци, а за пътуването на 2 колела :)
Само че вместо мотоциклет, ще разгледаме това чудо на инжинерната мисъл - велосипеда :)

Има някакъв чар в това да натискаш педалите до изнемогване(не е като да натискаш педала на газта), да се задъхваш по баира,  а след това блажено да отбиеш някъде по пътя, да седнеш и да чувстваш полъха на вятъра или нежните лъчи на слънцето :) (еха,много лирично стана)
Каквото и да си говорим в пътуването с колело има голям чар. Да има! Но, ако това достижение на човешката инжинерна мисъл не се чувства добре, то и пътуването става неприятно. :(
Друго си е да не чуваш скърцането на веригата :), тогава и въртенето на педалите е приятно.

Та както всяка машина, така и колелото се нуждае от годишна профилактика :)
Най-важни са движещите части. Предното и задно колело, както и предното движение.
Най-важното, което трябва да знаете: щом нещо скърца значи не е наред!
Същото е и със ставите! Като почнат да скърцат :) - еб... ти е майката :)
Та сваляме колелата, разглобяваме ги - почистваме лагерите и след това с пръст заграбвате от греста, обилно намазвате(ако трябва и по няколко пъти заграбвайте от греста! Не бойте се - после с веро се измива!) - разполагате лагерите по места и затваряте. При затварянето от съществена важност е да не стягате много, но пък и да не е много разхлабено! Прекаленото стягане разваля лагерите. Сещате се какво става като триете 2 неща силно едно към друго.
Ако пък не затегнете добре - тогава отново се получава същото като във вица за Къци: "Абе аз май се прецаках".
За да преценя до колко трябва да стегна болтовете аз хващам оста и се опитвам да я движа нагоре-надолу. Ако има луфт, то тогава затягам малко - ако пък усетя, че въртенето е трудно, то тогава развивам малко - в момента, в който няма луфт и оста се върти без проблем всичко е наред!

Сега нека разгледаме смазването на веригата. Много хора правят това грешно! Ама като казвам грешно - нямате си на представа колко грешно!
Повечето хора повтарят казаното от мен преди малко. Хващат греста, слагат на пръстта колкото могат и бам върху веригата! Това е, как да кажа? Абе много е тъпо!
Сега представете си какво се получава когато към тази грес попадне пясък - влизайки на местата, които трябва да бъдат смазани тя вече не действа като смазка, а като пила - трие и прецаква нещата.
Как е правилно да се направи?
Сега вземате малко двигателно масло. Слагате го на котлон да се загрее хубаво! И след това потапяте веригата в него.  Когато видите, че изстива тогава включвате отново котлона и го загрявате (не оставяйте през цялото време котлона включен, ако не искате да разберете как мирише моторното масло :)) и пак потапяте веригата в него. Ще се учудите колко много неща ще изпопадат от веригата! Неща, който стоят на неподходящото място!
При цялата тази процедура внимавайте! Маслото е доста горещо, а и веригата става такава :) и има риск да се опарите. Затова, давайте го полека и внимателно.
Ако се чудите защо трябва да се загрява маслото? ще ви го кажа така - когато е загрято то не е толкова гъсто и отива именно на местата, който трябва. След като вадите веригата от маслото я подсушавайте с вестници (или парцал). Все пак не забравяйте! Веригата не трябва да има масло отвън, а вътре между онези кръгли неща там :)
Другият плюс от смазването по този начин е, че няма да имате мръсни дрехи на следващия ден! Защото веригата от вън е чиста, а от вътре е смазана :)

За спирачките - няма да казвам много :) Гледайте само да не са им изтрити гумичките, че бързото спиране е много важно. А и винаги спирайте с 2те спирачки - много по ефективно е! А, и никога не натискайте силно предната спирачка, ако не искате да усетите земната гравитация.

Тук мисля е важно да кажа - винаги подсушавайте колелото си!!! Ама винаги! Много бързо ръждясват металните елементи, ако не се поддържат както отрябва - а нещо ръждяса ли - прецакани сте :).
Има и такива препарати против ръжда - аз не съм ползвал, но съм чувал, че вършат работа.
Ако вода влезе в някое от движенията, разглобявате, изсушавате, смазвате и пак карате, ако не - събирайте си солта от лагерите!

Айде стига толкова за сега :)
Ще продължим с повече неща по нататък :)
Сега се подготвям за мача! Само ЛЕВСКИ! Накажи ги!!!

П.П. Един важен аксесоар към колелото е километража. Абе друго си е да знаеш с каква скорост се движиш, колко КМ си изминал, с какви обороти се върти гумата и прочее :) Препоръчва ви да си вземето това нещо, ако още го нямате :)