avatar

Учителски протести в Мексико


Ето как се представят нещата по централните медии:


В Мексико продължават протестите на учителите срещу образователната реформа в страната, която повишава професионалните изисквания към преподавателите и улеснява тяхното освобождаване от длъжност. След като в неделя осем души загинаха в ескалирала демонстрация, правителството призова към прекратяване на насилствените прояви и диалог между двете страни.

В столицата Мексико Сити членове и поддръжници на Партията на Демократичната революция блокираха входа към образователното министерство в знак на солидарност с протестиращите учители. Генералният секретар на партията обяви, че осъжда криминализирането на преподавателите и използването на груба сила за спирането на протестите им.

Проявите на насилие в демонстрациите се превърнаха в пагубни удари по репутациите на образователния министър Аурелио Нуно и вътрешния министър Осорио Чонг. Чонг ще се срещне с представители на учителския синдикат, за да преговаря за компромис около спорната реформа, а Нуно призова всички участващи страни в протестите да прекратят насилието.

Аурелио Нуно, министър на образованието на Мексико: "Нужно е всеки да изиграе своята роля в намаляването на напрежението, прекратяването на насилието и гарантирането на гражданските права. От страна на образователното министерство бих искал да повторя, че е нужен широк диалог с учителите".

Освен осемте жертви от демонстрацията в неделя, още осем са били убити в протести в провинция Оахака за последните 48 часа. Според министъра на обществената сигурност Алберто Руис до смъртните случаи се е стигнало вследствие на произволна стрелба с огнестрелни оръжия. Били са ранени 14 души, сред които полицаи, учители и цивилни граждани.

БНТ, 22.06.2016


А ето и малко гражданска информация:


Образователна реформа с куршуми

Сдружение „Солидарна България”, юни 23, 2016

В южния мексикански щат Оахака полицията щурмува позициите на протестиращи учители, а сблъсъците доведоха до смъртта на девет души и до над сто ранени. Democracy Now! интервюира участници в демонстрациите.

БУНТ в Мексико: От учителска стачка до народно въстание

Без Лого, 29 юли 2016

Продължаващата стачка на учителите в мексиканските щати Оахака и Чиапас се трансформира във всеобщ бунт. В тази статия ще разгледаме последните три седмици от този конфликт (ако не сте запознати с бунта на учителите в Мексико, можете първо да прегледате тези статии), както и някои от съвсем пресните събития в страната.