avatar

Европейското училище - език, стандарти, управление, предизвикателства


138 СОУПроф. Васил Златарски  е сред първите получили финансиране по програма „Еразъм +“,  ключова дейност КД1 ( усъвършенстване на професионални и чуждоезикови компетентности, иновативни подходи за работа  , управленски умения и стратегии за интернационализация и активизирано сътрудничество с партньори от други държави) с проекта „Европейското училище - език, стандарти, управление, предизвикателства“. ПРОЕКТЪТ е получил финансиране от Общността.

В 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“ учат 1300 ученици на възраст между 7 и 18 години. Приоритет на училището винаги е било чуждоезиковото обучение и нашите ученици могат да избират езици като: английски, френски, немски, руски, испански, японски и китайски.  Ние сме първото българско училище за изкуство и културен диалог между изтока и запада “Икуо Хираяма”. 138 СОУ е първото българско училище поело ангажимент към Европейската харта за пътна безопасност.

Училището е базово към СУ „Климент Охридски“ и осигурява съвременна учебна програма, включваща международни училищни партньорства и различни проекти. 138 СОУ работи успешно по европейски проекти от 1999г. Участието в такива проекти  подобрява  качеството на преподаване и езиковите умения на учениците. 

Основните цели на проекта са:  насърчаване планирането и развитието на европейските проекти по новата програма Еразъм + в училището и информираността  на управленския състав за последващи обучения на служителите;  подобряване на чуждоезиковото обучение и подобряване на езиковата квалификация;  насърчаване създаването на политика за превенция и за преодоляване на последствията от ранно отпадане от училище.

С помощта на проекта 13 преподаватели повишиха своите компетентности в трите ключови сфери, споменати по-горе. С оглед езиковата ориентация на училището и насърчаването на чуждоезиковото обучение 6 преподаватели по английски език, 1 преподавател по китайски език и 1 по японски език участваха в проекта. В проекта още беше включен един педагог съветник, чието обучение беше свързано с проблема за ранното отпадане от училище. Директорът на училището, 2 помощник -  директори и 1 главен учител чужди езици участваха в курсове за подобряване на управленския мениджмънт и разширяване на европейското сътрудничество.  

В резултат на обученията преподавателите успяха да приложат на практика иновативни комуникативни и интерактивни методи на преподаване и адаптираха най-добрите практики към своята ежедневна работа с учениците.  Курсовете подобриха лингвистичните умения на преподавателите, което е стъпало към приобщаването на българското училище към европейските стандарти за изучаване на езика.

 

Организация: 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“

Адрес: ул. "Алфред Нобел" №3

Пощенски код: 1113

Град: София

Държава: България

Тел.: +35928720537

Url: www.138sou.com

 

Публикацията отразява единствено позицията на съставителите и НА и Комисията не са отговорни за употребата на съдържащата се в нея информация.