avatar

Интернет за учители-важно и спешно!!!

НОВО!
9.05.2010

 Колеги, участващи в програмата, вижте си пощите и попълнете анкетата....има сама 2 дни!!! Писмото по-долу е от МОМН!

Уважаеми колеги,

Разбираемо е, че повечето от вас се питат ще има ли програмата ни за домашен интернет продължение, откога и докога и вече пощенската ми кутия започва да се пълни с подобни въпроси. Както вероятно ви е известно, първоначалната ни идея беше тази програма да стане ежегодна и всяка година да включваме учители доколкото ни е възможно и бюджетът позволява, тъй като по наши виждания интернет достъпът е необходимо присъщ разход за всеки български учител.

Истината е, че ние по никакъв начин не сме променили това си мнение и за нас достъпът до интернет е не просто достъп до някаква инфраструктура, а неразривна част от модерния образователен процес. От няколко месеца се опитваме да защитим пред Управляващия орган по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в лицето на Министерство на труда и социалната политика и пред Комитета за наблюдение, включващ представители на над 40 различни организации (държава, общини, НПО и др.) тезата, че достъпът е интегрална част от обучението и ако веднъж завинаги решим въпроса с вашия достъп, впоследствие разходите за обучение и квалификация драматично ще паднат, като от това бихме спечелили всички, но към настоящия момент те все още не изглеждат достатъчно убедени.
Тъй като на 14 май е поредният комитет за наблюдение и определено ни се иска да получим някаква по-дефинитивна позиция от хората, от които това зависи, мисля че можете да ни помогнете с попълване на следната анкета, чиито резултати ще им предоставим и се надяваме да ги тласнат в позитивна посока за решението, което всички очакваме. Едва ли ще ви отнеме повече от три минути, а резултатите са важни за нас. Нито аз, нито колегите ми сме на мнение, че онлайн обучението може изцяло да премахне нуждата от жив контакт, било то и с най-модерните видеоприложения, но в същото време има хиляди ежедневни умения и кратки курсове, които спокойно може да усвоявате целогодишно, повишавайки непрестанно квалификацията си, без при това да се откъсвате от работния процес или да се налага да прекъсвате отпуските си. Съвременният свят е изключително динамичен, а нашият подход може да ви помогне да постигнете адаптивност, невъзможна по никой от традиционните начини за социална реализация и повишаване на квалификацията. В крайна сметка дори в чисто професионалните ви области има достатъчно нови неща всяка година, а като добавим универсалните умения като чуждоезикова подготовка или овладяване на нови технологии, то нуждата ви от постоянно онлайн присъствие става повече от очевидна.

Истина е, че погълнати от ежедневни грижи (обработка на сканирани фактури за домашен интернет, актуализирането на сайтовете за външно оценяване или подготовка на държавните зрелостни изпити) не винаги успяваме  да спазим първоначалните си срокове и намерения, но нищо от плановете ни досега не е провалено и все още имаме шанс да постигнем заложените проектни резултати, сред които поне 30,000 учители още тази година биха могли с наша помощ да повишат квалификацията си последством онлайн курсове в различни области и считаме, че за оставащите шест месеца от проекта това е съвсем реалистично да се случи. Би било обаче твърде лош сценарий, ако точно сега се наложи да прекратявате ползването на домашния интернет или се появи дупка от няколко месеца, в която да се налага да си плащате достъпа сами, тъй като ние застъпваме тезата, че ползването на интернет е необходимо присъщ разход на всеки учител и се надяваме анкетата ни да докаже тази теза. Любопитен съм да видя и дали можете да се мобилизирате и ако в оставащите три дни до комитета 40,000 души попълнят анкетата ни, то определено ще считам, че си е струвало усилието да се борим за правото ви на достъп и вероятно и комитетът ще погледне по-благосклонно на идеята изпреварващо да финансира част от дейностите по втора фаза на проекта, сред които водещо място има интернет достъпът (смятам, че не разкривам кой знае каква тайна като споделя, че този път ще се опитаме да покрием разходите на поне 60,000 учители и то за цяла година, без да ги делим на вълни).

Анкетата представлява десет прости въпроса с възможности за избираем отговор като някъде можете да избирате и повече от един. Тя ще ни послужи единствено за целите на статистиката и в случая за нас има значение най-вече какво мислите като общност и не трасираме индивидуалните ви предпочитания. Ако преобладаващото мнение е, че интернет достъпът е интегрална част от развитието на професионалния ви и личностен потенциал, то ще защитим пред комитета тази теза, ако случайно смятате друго, то и ние не бихме насилвали събитията и ще приемем, че това не е приоритет за вас.

И така, ако искате да помогнете на нас, но най-вече на себе си, моля попълнете анкетата. Нямам механизъм да ви задължа да го сторите, но със сигурност ако се стигне до втора фаза на проекта, бързината на реакцията ви в ситуации като тази ще е достатъчно надежден критерий за оценка дали ежедневно ползвате интернет и дали действително имате нужда от подкрепата ни или просто го ползвате, ей така, между другото.

Засега ви желая една ползотворна седмица и най-вече успех на колегите, които като нас са въвлечени в процеса на външното оценяване и на държавните зрелостни изпити – нека всичко мине без проблеми, а учениците ви да се представят добре.

Поздрави и успех!

Орлин Кузов – Директор ИКТ, МОМН

към анкетата »