avatar

Продължава застрояването на Южното черномориe

Продължава застрояването на Южното черноморие

Строежите са там. Грозни панелни гробници никнат като гъби след летен дъжд. Ехидния коментар на строителният предприемач, построил урудливата панелка на мястото на плаж "Веселие" е, че апартаментите са отдавна продадени до един.

Строежите продължават. И никакви заплахи от страна на ЕС за глоби по Натура 2000 не могат да променят нищо. Еколозите в България или са напълно безпомощни или им се запушва устата по един или друг начин.  Както и на журналистите. Спомнете си случая с журналиста на вестник "Политика". Разследването му буквално беше спряно. Според разследването на "Политика" в застрояването на Странджа и плажните ивици на  Южното ни черноморие имат участие както едри строителни предприемачи, така и не малко български политици, чиновници и съмнителни бизнесмени. Още през 2005 година Кюлев казва, че големите пари са именно там, в бизнеса с недвижими имоти. Подходящ начин да се изперат милиони евро, пари от наркотици например. Пък и в България не остана почти нищо друго от което да може да се правят бързи пари.

Пазара на дрогата е разпределен, проституцията и хазарта също.

Т. нар. масова "приватизация" е в ръцете на бъдещата управляваща партия Герб.

Кметове, общински съветници, поземлени комисии, всякакъв род администрация, това са основните пионки на мафията у нас. Доста успешно заменили силовите играчи с бухалки и златни ланци. В някои случаи пионката стига до края на шахматната дъска и се превръща в друга - по - силна фигура, както е в случая с бившия кмет на София - Стефан Софиянски, или сегашния кмет Бойко Борисов, или кмета на Царево, Петко Арнаудов... 

Финансовите машинации достигат още по - галактически измерения. Топлофикация - източени милиони, Софийска вода - там източването продължава, случая Трамкар и др. Търговията с общински земи, т.нар. "заменки", дори Христо Стоичков се оказа замесен в такъв скандал.

Осъдени обаче до този момент няма. Стефан Софиянски, например е невинен по всички обвинения. Въпреки забраната да се строи в Созопол, Китен, Приморско и т.н. се строи. Няма подведени под отговорност, даже в интервю за Нова телевизия, кмета на Созопол каза, че всичко е в рамките на закона.

Ето няколко извадки от вестници, с публикации по този въпрос, както и няколко реклами потвърждаващи, че строежите продължават и няма да бъдат спрени.

"Мирела":

Мирела - недвижими имоти Ви предлага за продажба проекти ново строителство, включващи жилища, апартаменти, офиси и магазини в нови жилищни сгради, административни и офис сгради в гр. София, имоти във ваканционни комплекси на морето в Равда, Балчик, Несебър, морски ваканционни апартаменти в Приморско, Созопол, Слънчев бряг, Златни пясъци, къщи и вили в селища от затворен тип в София и страната, ски апартаменти в планинските курорти- Банско, Пампорово, Боровец. След презентацията на проекта ще намерите таблица с подробна информация за всички предлагани имоти- цени, разпределения, план на етажа, схема на плащане.

Вестник "Новинар":

Пететажната постройка е в защитената зона от "Натура 2000"

Само за няколко месеца огромен пететажен хотел израсна на плаж “Веселие”, точно под къмпингите “Каваците” и “Смокиня” на созополския бряг, твърдят очевидци. Плажът се намира на около 6 км от града и влиза в защитената от “Натура 2000” зона по директивата на птиците. Оказва се, че няма кой да санкционира това грубо нарушение на новия Закон за Черноморското крайбрежие.

Строежът е започнал преди повече от половин година и в момента е на етап четвърти етаж. Самата земя на плажа е придобита преди 3 години от българина от турски произход Йосиф Спиридонов на принципа на заменките. Мястото е земеделска земя, част от горския фонд. Със спечелването на изборите от сегашния кмет Панайот Рейзи главният архитект на Созопол е сменен. На негово място е назначен младият арх. Александров от София, който прави промяна в плана на строежа, урегулира земята и на практика узаконява хотела на морския бряг. Сред местните върви мълвата, че кметът прекарва отпуските си заедно със Спиридонов на яхтата му.

Рейзи беше издигнат за кмет от местната "Коалиция ФАР". Йоско (както го наричат приятелите му) участва в управлението на десет фирми, на две от които е 100% собственик. Фирмите извършват разнообразни дейности - от земеделски услуги, търговия с кожени облекла, таксиметрови и бизнес услуги до търговия с горива. Собственик е на много хотели по Южното Черноморие. Не е ясно как инвеститорът е получил разрешително за строеж на хотела на плажа “Веселие”. Не е ясно и дали изобщо има такова. Междувременно в понеделник зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев обяви във Варна, че започват проверки от органите на ДНСК за строежи в близост до плажа. До месец се очакват резултатите от проверката.

/МД/

12 февруари, 15:31; вестник Дневник:

В неделя природозащитници се събраха на протест срещу продължаващия строеж в бъдещата Натура 2000 зона Иракли-Емине. Там те бяха посрещнати от разгневени собственици на земи, които отправиха открити заплахи за саморазправа с младежите.

В края на януари Районната инспекция по околната среда и водите издаде забрана за строеж на вилното селище на офшорната фирма Суис Пропъртис. Забраната беше наложена след като стана ясно, че проектът няма оценка за съответствие с нормите на европейската мрежа Натура 2000.

Миналата година Министерски съвет реши, че от нея ще отпаднат всички територии с приет пълен устройствен план. Европейската комисия обаче се намеси и се наложи правителството да върне обратно тези територии в предложенията за Натура 2000.

Заради това строежът на Суис Пропъртис стана с нередовни документи и беше спрян. Въпреки забраната обаче, природозащитници установиха, че работите по обекта продължават.

от Морски дневник; 18 февруари, 14:17 

В защитена зона "Чаиря" не се забраняват строежите

Проектът на заповедта за обявяване на защитена зона "Чаиря" по "Натура 2000" беше представен на обществено обсъждане в общините Генерал Тошево и Добричка, съобщиха от пресслубжата на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна.

На срещата са дискутирани възможностите за развитие на различните дейности в защитената зоната. Експерти на РИОСВ-Варна разясниха на присъстващите, че в проекта на заповедта не се предвиждат забрани за строителство, за лов и за използване на препарати за растителна защита.

Пред кметовете на населените места, стопаните и ползвателите на земеделски земи бяха представени мотивите за режимите, предвидени в проекта на заповедта по обявяване на защитена зона "Чаиря", както и предвидените компенсации за собствениците, чиито земи попадат в екологична мрежа "Натура 2000".

До 6 март 2008 г. в РИОСВ - Варна и Министерството на околната среда (МОСВ) и водите се приемат мотивирани писмени становища по предвидените режими и забрани.

Пълният текст на проекта на заповед е публикуван в интернет страницата на МОСВ и е на разположение в РИОСВ - Варна, посочват от там.

от Румяна Емануилиду; 07 февруари, 14:14

В Иракли се строи въпреки забраните. Пръст от изкопите затрупва устието на Вая

Въпреки забраната на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас, от 30 януари строежът в местността Кладери в Иракли продължава с пълна сила. Това алармираха природозащитници от сдружение "Спасете Иракли". "Секат се дървета, работи багер и обстановката прилича на лунен пейзаж", каза Надежда Максимова от групата, която отиде на място да се увери как се пренебрегват строителните ограничения.

Ваканционното селище "Ривърсайд вилидж" с инвеститор "Суис пропъртис" ЕООД попада в границите на зоната "Иракли - Емине". Територията е предвидена за включване в екомрежата "Натура 2000". РИОСВ наложи забраната, след като установи, че разрешителното за строеж е издадено от община Несебър, без да е представено решение по оценка за съвместимост на проекта. Инвеститорът няма и разрешително от Басейнова дирекция-Черноморски регион за заустване на отпадъчни води.

На община Несебър е съставен акт, по случая е сезирана Окръжната прокуратура. Оспорването на заповедта на директора на РИОСВ не спира нейното изпълнение, казаха от инспекцията.

Природозащитниците отново алармираха РИОСВ в Бургас и Районното полицейско управление в Обзор, но отговор до този момент не е последвал. Те съобщават още, че строителите изхвърлят земната маса в реката Вая там, където тя се влива в морето, и продължават да нанасят непоправими щети на екологичното равновесие в района.

http://www.korektiv.com/?go=article&p=detail&articleId=152

Здравко Христов

Нови строежи в Созопол никнат и върху древни гробища

Тръгнах за Созопол с тайната надежда да заваря тази година любимия ми морски град със завършило строителство. Посрещна ме обаче същото, като през последните години.

По някои от балконите на миналогодишните строежи вече се ветрееха плажни кърпи, а заедно с надписите „Продава апартаменти” се бяха появили и нови по-скромни табелки „Дава под наем”.

На доскорошни зелени поляни за по-малко от година бяха „поникнали” постройки на груб строеж, а на трета и четвърта линия пъргаво се въртяха кулокранове и се издигаха бетонпомпи.

Между вече готови и обитавани сгради, напук на разумните човешки отстояния, се бяха напъхали нови строежи, които с празен поглед отвръщаха на изумения взор на околните обитатели.

С изненада забелязах, че смело стъпили върху пясъка сгради, спрени от години поради незаконност, днес вече се кипреха с нова премяна и без свян предлагаха магазини под наем.

Явно родните предприемачи действат по-бързо и от Създателя, защото голият нос на юг от новия созополски град вече дава заявка за един още по-нов град. Без никакви задръжки инвеститорския бетон е легнал както върху разкопки на Аполония-Понтика, така и върху древно гробище, стояло непокътнато в хилядолетен покой.

http://www.sozopol.cc/cms/

Kомплекс "Хармани" се намира на първа линия на плаж Хармани в най-древния и атрактивен град по южното българско черноморие - Созопол. През Декември 2007 година, благодарение на уникалната архитектура и вековни традиции, на Созопол бе връчена награда за уникално европейско селище. Такава награда дотогава е връчена едва на други 15 града в Европа, между които Флоренция и Страсбург. Комплекс "Хармани" предлага 23 апартамента, всеки от които с гледка към морето. Допълнително, в партера са разположени аптека, заведение за хранене, лоби бар, магазин.

Инвеститор: Агромер ООД

Строител: "СМК-Монтажи" АД

Начало на строеж: 19 Февруари 2008

Строителство: 16 месеца

Пусков срок: Юни 2009

В Созопол всичко е за продан

Тобиас МЮЛЕР - "Нойес Дойчланд"

в-к Стандарт, ВТОРНИК, 14 Август 2007

При пристигането на влака на бургаската гара обкръжението е типично лятно. Туристи с къси панталони, пъстри тениски, шапки и слънчеви очила.

Тези, които вече заминават обратно, предлагат на показ отличния си загар като обещание за новодошлите - приветстваме ви на българското крайбрежие. Възрастни жени обикалят по коловозите с табели, предлагащи на кирилица стаи под наем. На площада пред гарата туристите се разпределят по автобусите, обикалящи из южната част на Черноморието.

Пътуването до Созопол неизбежно води до силно изпотяване. Всичко, което може да послужи за осигуряването на малко повече въздух, влиза в употреба. Повечето пътници размахват вместо ветрила шарените проспекти, подканящи за посещение на различни недвижими имоти в Созопол и Слънчев бряг.

От шосето може да се хвърли поглед към идиличните езера край Бургас. Непосредствено преди Созопол на това се слага край - "Роял бийч хотел", "Резиденшъл вилидж Санта Марина" и оферти за продажба на недвижими имоти, докъдето ти стига погледът.

Изглежда така, като че ли целият район е за продан. При това Созопол се сочи за пример на курорт, поставил известни спирачки пред стремглавото развитие на туризма.

Класическите каменни къщи все още образуват живописните кулиси на стария град, а и алтернативният блясък на средище на изкуството се откроява тук и там. Освен това в сравнение с другите крайбрежни градове Созопол е останал достъпен.

Именно по тази причина, както казва Хедър Прайс, тук идват много българи. Това тук е скрито съкровище, смята английската брокерка на недвижими имоти, заела се да го открие заедно с редица други подобни агенции.

Според нея засега не се очертава скок в цените, както се опасяват мнозина в България след присъединяването към ЕС, но пък именно нейните руски клиенти инвестират значителни средства по българското крайбрежие наред с англичаните, ирландците и норвежците. Цените на земята в България са много по-изгодни за чужденците, отколкото в Румъния, а потребностите от курортни места изглеждат ненакърнени.