avatar

от мястото на събитието

Температурите не попречиха на шествието да се случи. Колесницата с муртите (скулптурни изображения на Бог) премина по алеята на НДК, по бул.Витоша, покрай хотел "Шератон" и от там по жълтите павета до градинката на "Кристал".
 
krishna 055 krishna 088

Всички пееха святата мантра, усмихваха се и танцуваха. Имаше нещо омагьосващо в това. Заразително. Пленително. Красиво.
Бхактите (преданоотдадени мъже) свиреха на автентични музикални инструменти като мирданга и каратали. Носеха роби, наречени дхоти. Женените мъже се обличат в бели дхоти, а неженените в шафранови. Повечето си бръснат главите, оставяйки малко снопче коса на върха на главата, наречено шикха.

krishna 052 krishna 057

Матхаджите (преданоотдадени жени), облечени в разноцветни сарита,  раздаваха сладки на минувачите, спрелите се да погледат, и изобщо всички хора наоколо. Празник беше!

krishna 081 krishna 072

Общината и полицията съдействаха през цялото време за безпроблемното протичане на церемонията. Забелязах, че гражните станали случайни свидетели на събитието, го наблюдаваха с интерес. Бяха настроени приятелски и дори се интересуваха какъв точно е празникът и какво символизира.
Идеята е, че ако през годината хората не са имали време да отидат до храма, в този ден Кришна излиза по улиците на града, за да е близо до тези, които го обичат. Участването в Ратха Ятра има много благотворен ефект.
Направи ми впечатление, че имаше вярващи от всички възрасти - от старата дама с бастун, до бебетата и децата. В самата колесница се возеше кърмаче. ;)

krishna 070 krishna 063 krishna 044

Возилото бе украсено празнично с гирлянди от цветя. Муртите бяха облечени в най-хубавите си дрехи. Интересно е, че те имат различни облекла и всеки ден ги преобличат. Имат също и различни накити.
Трите мурти представляват от ляво на дясно Баладев, Майа и Кришна. Майа е илюзията, всичко земно, което ни заобикаля.
До муртите през цялото време беше пуджаринът, който извършваше тържествен ритуал.

krishna 005 krishna 014

Пред колесницата вървяха метачи и почистваха пътя на теглещите я.
Изобщо много интересен празник, за особеностите на когото мога да говоря с часове.

Хари бол!