avatar

Щастието живее в глинена къща

Безопасна при земетресение. Не задържа радиация. С модерна фасада. 100 години гаранция. Без мухъл и влага. Топла през зимата и прохладна през лятото.

Това не са утопични характеристики на високотехнологична изпитателна лаборатория, а реалните достойнства на глинена къща. Подобни постройки никнат от няколко години в страната, но най-високите са край Пловдив, обясни 27-годишният Иван Караджов. Младежът е един от общо 30-те ентусиасти у нас, които се занимават с този екологичен тип модерно строителство.

"7.5 метра е височината на стената на няколко глинени къщи в Храбрино. Собственост са на 3 семейства, които смятат да живеят в тях, не е свързано с бизнес или с туризъм", каза Караджов. Според него манията в близките години ще бъде инвестирането не в луксозни кооперации, а в екологични и възобновяеми жилища. Засега най-голямото събиране на хора с насоченост да живеят в биосъобразни къщи е регионът на Пловдив. Имало проект за още 2 къщи в Извор, две в околностите на селото и една край Оризари. "Така че скоро ще има 8 къщи в областта", смята Караджов. В карловско също имало интерес за строеж.