avatar

Червеното е любимият ми цвят

 

В природата няма цвят, който да не е красив, но аз харесвам най-много червения.***
Доскоро не се и замислях защо. Но попаднах на няколко статии в Интернет за символиката на този цвят и ми стана интересно.  Не знаех например, че в Англия лекарите са носели червени роби като символ на професията им. Червеното в този случай е едновременно символ на кръвта, и заедно с това - на живота. Много поетично, нали?

Червеният цвят е символ на активен ум.

В Китай рубинът е символ на дълъг живот. Там се смята, че този цвят носи късмет. Затова булките в Китай по традиция носят червени дрехи.

Не символично, а буквално -  червеното стимулира и възбужда. Гледането му повишава кръвното налягане, учестява сърцебиенето и потенето.

                             
              Иран. Служеща в нравствената полиция се опитва  да арестува млада свободомислеща мюсюлманка.
В иранската он-лайн преса тази снимка е озаглавена
"Красавицата и Зверовете" :)

В испанската корида развяваното пред бика наметало е червено по-скоро заради стимулирането и възбудата на публиката. Бикът е сляп за цветовете и го вижда в сиво,но се дразни от движението.

     

 Червена роза е символът на любов и вярност. Според гръцките легенди червените рози пораснали от кръвта на Адонис, който бил убит по време на лов.

       


       
       Stedelijk Museum, Амстердам

Традицията да се боядисват червени вратите води началото си от катедралната архитектура през Средновековието. Северната, южната и източната врата на църквите били боядисвани в червено - символ на Христовата кръв. Този символизъм представлявал знака на кръста - Светата троица -  Отец, Син и Светия Дух. Чрез него църквата се превръща в безопасна зона, свято място, което пази всеки, попаднал вътре. Червените врати спират злото.
А врагът не може да преследва жертвата си зад свещения праг.
      
 

      

      


      

Този цвят се свързва както с най-нежните чувства - любов, топлина, състрадание; така и с проливането на кръв, агресията и войната.

      

      ("Хокей на лед"; автор Dave Black)

 

Основното, което символизира този цвят, е силата.

В нашата традиция силата на червения цвят се използва  за закрила на новородените. За да бъде предпазено от "лоши очи", на ръчичката на малкoто дете се връзва червен конец. 


Съчетанието с черно засилва негативните  страни на червения цвят  , асоциира се със злите сили. Това съчетание се използва във флага на анархистите:

                                  

Обратно, съчетанието с бяло, както в нашата мартеница, символизира здравето, добрите сили, могъществото.

                   

Червено-белите дрехи на Дядо Коледа вероятно носят същата положителна символика, макар че според някои източници добрият старец е облечен в червено за пръв път заради рекламна кампания на  Кока-Кола...

       

 

Това е първият цвят, който човек вижда. Хората, които заради травма на главата са преживели временна слепота за цветовете, започват да възприемат първо червения и едва след това - останалите цветове.

Тъй като се вижда отлично, този цвят е най-използван в националните флагове на страните.  Той носи положителна символика, особено в по-студените северни страни като Русия например. В руския език думите "червен" (красный) и "красив" (красивый) имат общ корен.


      



               

      

       

Сексуалността също се свързва с червения цвят. Поради това християнството демонизира жените с червени коси или мъжете с червени бради, обявявайки ги за слуги на Дявола. В ранните години на християнската религия, когато цветът още е носел положителен смисъл, Дева Мария е рисувана с яркочервена коса. По-късно бялото, символизиращо чистота, надделява, и майката на Христос вече е изобразявана със светла коса.

 

 В рекламата на                                

            червеното внушава сила и ефикасност.

Създателите на рекламни клипове и луксозни автомобили използват подсъзнателното ни еротично възприемане на този цвят.

    

 Червеният цвят е и знак за опасност и повишено внимание

                             

 

    

    ("Red Peppers"; автор gioischia)

Red Hot Chili Peppers слушахме като студенти; сега слушам това.

 

И последно, но не по значение - червеното просто е красиво...

     

 

     


     


               


     



***Според учени от Нюкасълския университет повече жените, отколкото мъжете, харесват червения цвят. Според учените това предпочитание е по-скоро биологично, отколкото културно обусловено.
Обяснението: в праисторическите времена жените е трябвало да търсят и различават годните за  ядене плодове, които най-често са червени на цвят. Затова този цвят подсъзнателно се асоциира от повечето жени с нещо полезно и приятно...