avatar

Цветница в Шуменци

Тази година посрещнах Цветница в родното си село Шуменци. Гостуването ми съвпадна с празника на самодейните състави за народни песни и танци от община Тутракан, който е традиционен и всяка пролет се провежда в различни селища.

Ето някои снимки, запечатали моменти от слънчевия ден, от надпяването и надиграването.


Симеон Димитров, кмет на Шуменци, приветства участниците в празника и жителите на селото.



Детската фолклорна група от с. Шуменци


Певческата фолклорна група от с. Шуменци



Кукерите от Варненци изпълниха танц, с който се постараха да прогонят злото от селото ни. В Шуменци нямаме кукерска традиция и за мен беше много интересно да ги гледам. Всеки от тях беше въоръжен с дървена сабя и дървена гега и ритмично ги удряше една в друга.

Това е небезизвестният добруджански ръченик, чиято запазена марка са шиниците. Отдавна не бях го гледала на живо и истински се насладих на изпълнението на самодейците от Старо село. Танцът започва в бавен ритъм, играчите стъпват тежко на сцената и няма как да бъде иначе, защото шиниците им са (въображаемо) пълни с жито, което трябва да бъде засято в земята. По някое време обаче се появяват девойки и объркват всички планове :). Ритъмът става по-бърз, а шиниците вече не са в центъра на вниманието.

За съжаление не можах да изгледам програмата до края, защото трябваше да потеглям към София.



Празникът беше съпътстван от две изложби – на цветя и на запазеното в бабините ракли.

Ето и имената на част от организаторите на празника: Симеон Димитров, Галина Раева, Калинка Михайлова, Михаела Михайлова, Дарина Димитрова, Росица Йорданова, отец Михаил, Иван Раев. Разбира се, в подготовката се включиха всички самодейци от Шуменци.