avatar

Ретро вечер

След като прочетох написаното от Тош и аз се върнах в добрите стари дни. Не знам той на колко години е, но аз в буквалния смисъл съм израснал с Белинда Карлайл, Бенгълс, Ийст 17, Кълчър Бийт, 2 Ънлимитед и т.н. Та реших да си припомня и някои от филмите, които ми бяха любими когато бях между 13 и 16  години. Например "Баровки", "Умирай трудно", "Последният бойскаут", "От глупав по-глупав", "Хъдзън Хоук" и прочее.

Не си бях давал сметка доколко тези филми са ми оказали влияние. Ами че аз и досега се държа с безразличието на отритнат алкохолик, което Брус Уилис демонстрира в "Последният бойскаут".  И като се замисля, от "Баровки" съм получил урока (който за съжаление разбрах твърде късно), че не парите и това да си "готин" ще привлекат едно момиче, а искреността и способността да изслушваш.

Оказа се, че не съм си въобразявал! Наистина тогава е имало хубави филми. Може би не особено оригинални като сюжет, но все пак със сюжет. Сега се правят само лоши екранизации по хубави книги ("Властелинът на пръстените") или екранизации на книги, които изобщо не са предвидени за екран ("Хари Потър"). Подобно убийство на книга като във филмите за Хари Потър съм виждал единствено в екранизация по Стивън Кинг. Залага се на невиждани компютърни ефекти с надеждата, че зрителят ще си глътне езика на масовките на "Троя", да речем. Да не говорим за нашумелия навремето "Кралят на скорпионите", където единственото "скорпионско" нещо е стрелата с отрова от жилото на гадината. Със същия успех би могъл да бъде епизод от "Зина -- принцесата воин".

И не съм само аз, който мисли така. Все повече от "хитовите" изпълнители разчитат на кавъри на стари песни. Явно първото десетилетие на 21-ви век ще бъде времето на безсмислената демонстрация на компютрите, които за съжаление на всички почитатели на хубавото кино и музика стават все по-бързи и евтини.