avatar

Ратха Ятра фестивал 2007

ПРОГРАМА
22. 06. 2007 г.; градинката пред НДК
ОГНЕНА ЦЕРЕМОНИЯ
("САМСКАРА АВАХАНА ХОМА")
18:00 - 22:30 ч.

Музикална програма ("бхаджан")
18:00 - 18:45 ч.
  • Вайшнавска поезия в съпровод на автентични музикални инструменти - хармониум, каратали, мриданга

Беседа на тема: "Целта на Ведическата култура – да познаем себе си и да постигнем истинско щастие"
18:45 - 19:45 ч. (лектор Шрила Кришна Кшетра даса)
  • Ратха Ятра фестивал - древна ведическа традиция, достъпна за целия свят.
Освещаваща церемония за благоприятно въздействие, пречистване и успех на начинанията ("самскара авахана хома")19:45 - 22:30 ч.
  • Самскарите представляват поредица от действия в хармония с метафизичните правила, разкриващи невидимата за грубите ни сетива реалност. Чрез тях ние можем да осветим взаимоотношенията между родители и деца, съпруг и съпруга, духовен учител и ученик, хората на земята, живите и мъртвите и накрая между индивида, човечеството като цяло и Върховния Бог.
23. 06. 2007 г.; Градинката пред НДК
ШЕСТВИЕ
14:30- 18:30 ч.

Посрещане на Божествата ("арати церемония")
14:30 - 15:00 ч.
  • Богът е известен като "дина-бандхо " и "су-хридам сарва бхутанам" - най-добрият приятел,благодетел и доброжелател на всички живи същества. Той се появява в материалния свят, за да благослови нашите усилия да се доближим до съвършенството.
Церемония за откриване на фестивала
15:30-16:00 ч.

Шествие
16:00-18:30 ч.
  • Маршрут: Градинката пред НДК; бул. "Витоша"; бул. "Цар Освободител"; бул. "В. Левски"; бул. "П. Евтимий"; ул. "Ф. Нансен"; Градинката пред НДК.
  • По своята същност религиозните шествия са форма на "отиване" при Бога. Когато теглим колесницата,без значение дали по бул. "Цар Освободител" или по главната улица на Джаганатха Пури, Ню Йорк или Париж, ние всъщност се опитваме да върнем Бога в нашите сърца.

23.06.2007 г.;Градинката пред НДК
ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА
18:30-22:30 ч.

Музикална програма ("бхаджан"), увлекателни истории
18:30-19:30 ч.
  • Богът се появява винаги заобиколен от многобройните си придружители. За собствено удоволствие, Той успява да ни донесе радост, наслада и щастие по един неповторим, достъпен само за Него начин.

Беседа на тема: "Древният фестивал на колесниците"
19:30-20:30 ч. (лектор Шрила Кришна Кшетра даса)
  • Езотеричното значение и скритата същност на фестивала.

Музикална програма ("бхаджан"), вкусни приготовления, ведическа украса и грим
20:30-22:30 ч.
  • Във ведическата традиция съществува разбирането, че всичко, което притежаваме е дар от Бога. Размяната на вкусни сладкиши, плодове, дори вода може да бъде израз на чиста, искрена и безкористна любов.

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ: Шрила Кришна Кшетра даса
  • Кришна Кшетра Даса е роден в Ню Йорк през 1950 г. Той сеприсъединява към Международното Общество за Кришна-съзнание през 1972г. в Германия и
  • получава посвещение от духовния си учителБхактиведанта Свами Прабхупада. През седемдесетте години интензивнопроповядва Кришна-съзнание отвъд желязната завеса, а в началото наосемдесетте става главен свещеник (пуджари) в селскостопанска ферма надвижението в Бавария.
  • От 1987 г. Кришна Кшетра Даса е посвещаващ духовен учител.
  • През 1998 г. той отново се заема с академична дейност, следпрекъсване на архитектурното си образование преди близо 30 години.Кришна Кшетра завършва теология в университета в Бъркли, а през 2004получава титлата Доктор на науките от университета в Оксфорт.Докторантурата му, съставена от деветдесет хиляди думи, е представянена обожанието на Божествата от класическо време до наши дни и включваавторски превод на части от „Хари Бхакти Виласа” (учебник по ритуали заобожание, написан от Санатана Госвами по поръка на Бог Чайтания).
  • В момента Кришна Кшетра Даса извършва мониторинг на духовнитестандарти и обожание към управителното тяло на ИСКОН. Той е изкусеноратор и много интересен събеседник, който пътува по целия свят и давалекции пред смесена аудитория, включително и академична.