avatar

Предубежденията ни лишават

Чудя се дали още в началото да спомена думата, или прочитането й ще накара доста хора да натиснат набързо "Back" (или съответния бутон за връщане, в зависимост от браузъра)...
Надявам се тези, които все още не са усетили красотата на това изкуство, да подходят с чисто съзнание и без предубеждения към него. Но да започнем от по-далеч.
Сигурна съм, че всеки е слушал музика, която го кара да потрепери или да се просълзи. Но...чували сте нещо, от което такава тръпка да премине по гърба ви, че да ви потекат сълзи от очите, заради самата нея? 
Мислех да се впусна в дълги речи за оперното, да, оперното изкуство, но какво ли значат думите, когато на лице са самите изпълнения... На дали бих убедила някого, който вече се е "убедил", че не харесва опера и на дали ще кажа нещо ново на тези, които (са склонни да) я слушат.
И дори най-сигурният начин да я усетиш и да те разстърсят изпълненията на талантливите изпълнителки (предпочитам женските гласове), е да я чуеш наживо, все пак някаква представа създават и записите. На вниманието ви предлагам едно изпълнение на покойната вече (мир на праха й) българска и световна оперна прима-Гена Димитрова (именно изпълнението, заради което наплно неочаквано от очите ми потекоха сълзи). 
Надявам се само да подходите напълно непредубедено, дори положително настроени- все пак фонът е симфоничен оркестър, а солистката-една от най-добрите световни певици изобщо. :) Надявам се не се оставите на предубежденията да ви лишат от насладата от нещо толкова...перфектно.

 Ghena Dimitrova-Nabucco (сложих съкратена версия, в която е останала само най-лесно слушаемата част ;)

Ще се радвам на мнения, пък, ако ще и отрицателни :)

Едит: Реших да сложа и нещо по-слушаемо за непривикнали ;)
Мария Калас- ария от Вълшебната флейта
 Maria Callas-La Flauta Magica-Aria de la reigna de la noche