avatar

Подслушано

Напоследък все ми се случва неволно да подслушам някой разговор в тролея... :)

Преди две седмици май беше, две жени, които явно не се бяха виждали от доста време, но се предполагаше, че трябва да разменят няколко приказки от учтивост, си говореха за това кой до къде е стигнал в живота, какво работи, колко големи са и какво правят децата му. Едната жена каза, че работела не знам къде си, естествено не била доволна от заплащането и т.н. Дъщеря й завършила и работела, синът и той тъкмо завършвал.  Другата жена в заключение отбеляза мъдро, с поклащане на глава "Даа, все едно и също...".
(Едно и също? Кое е едно и също не разбрах? Това, че повечето хора приемат, че животът се ограничава до завършването на образование, намирането на работа, сватба, деца и отново същото, този път за децата? А така ли е наистина?)

Втора случка - младеж  разговаря с позната леличка, явно роднина или приятелка на родителите му. Оказва се, че е прекъснал студент и в момента работи в шипингова фирма. Лелката с лек потрес рече: "Ама ти не беше такова момче." А момчето отвърна - "Хората се променят. И аз не очаквах такова отношение от преподавателите, а пък в момента във фирмата, където работя, ме ценят и са страшно доволни от мен."
(Почти си представих как леличката вече разказва на друга нейна позната или роднина как доброто момче Гошко е прекъснал следването си, представяш ли си!? Защо някои хора смятат, че като не вървиш по точно определения според тях правдив път за изживяване на живота и едва ли не си се провалил?)

И третият случай - това беше снощи - учителка и двама от нейните ученици - учениците се опитваха да се правят на оригинални, а учителката - едновременно да се държи на положение, да не им се връзва на глупавите шеги и да се вписва донякъде в разговора им. Стана дума за преподавателката им по философия и момчетата раздразнено се изказаха по неин адрес. Едното каза - "И оня ден тя ме пита какво е за мен живота. И аз й викам - коли, пари, жени. А тя ме гледа тъпо."
(Как ли се чувства тази жена, която се опитва да преподава философия и да обяснява Нещата от Живота на тези деца, за които представата за живота се свежда до ей тези три неща... И въобще какво е Животът и може ли да те научат на това в часа по философия?)

Та такива ми ти работи... Интересно е в тролея...