avatar

Накажи невинните

Голям феномен: ще ни изключват топлоподаването в блока, поради забатачени плащания на два от апартаментите. 37 апартамента не дължат нищо....

Дължат се 30 хиляди лева. Два от апартаментите дължат 15 хиляди. 15 апартамента дължат от 100-200 до 1400 лева. Т.е. това са суми от последния отоплителен сезон.

Чудя се следното: Топлофикация колко години не е взела мерки, за да се натрупат 15 хиляди дълг у две домакинства?

И си мисля, ако аз съм Топлофикация, как ще си направя сметката. Ето как: Тези хора, които дължат за последния отоплителен сезон, явно се издължават година за година, макар и със закъснение. Ако приемем, че един апартамент плаща годишно 800 лева, тогава от 53 апартамента приходите ще са около 42 000 лева. Това - ако не се спре топлоподаването. На двата апартамента, които не плащат от години, дългът ще се увеличи с 1600 лева тази година.

Кое е по-добре: да събереш 42000 лева и да ти се дължат с 17000 лева, или да не събереш нищо и да ти се дължат 30000? Понеже тези, които дължат малките суми, няма да са заинтересовани да бързат с плащанията, като и без това няма да имат парно и топла вода.

А ние, наказаните без вина? Ние ще се оправим: ще си купим бойлер и ще се топлим с ток. Остава си минавката, че сме си плащали.... Защото излиза, че законът (ако приемем, че спирането на топлоподаване е законно) е безсилен срещу тези, които не плащат, и удря с чука по главата останалите, изрядните платци.