avatar

Кога имаме нужда от летни или зимни автомобилни гуми

В отминали години една от най-разсикваните въпроси сред шофьорите е това дали зимните гуми трябва да бъдат задължителни или пък не.

Съществуват доста разногласия разбира се. В действителност, в България няма публично гласуван и приет закон, който да ни задължава да управляваме леката кола с помощта на зимни гуми в зимния сезон или летни през горещите месеци.

Въпреки това, е хубаво да сме запознати с това през кои точно периоди с кой точно тип трябва да оборудваме мпс-то си, за да гарантираме личната си, тази на пасажерите и другите участници в движението спокойствие.


Главната максима за това дали имаме необходимост от летни или зимни автомобилни гуми е температурата на въздуха, според GumiMax

Ако паднат под седем градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми се превръщат в правилния избор.

 Точно това предоставя устойчиво сцепление на мпс-то с мокър, заснежен или заледен път. Нормално времето за шофиране с летни гуми е от началото на април до последните дни на месец Септември, а другия на зимните гуми - от началото на месец октомври до последните дни на месец март.


За да се упътим по-добре в избора на вид гуми през специфичните периоди на годината ще се поверим на познавачите от една от водещите марки за създаване на гуми - Continental.

 Според може би един от водещите в този бизнес, съществуват три типа подбор на автомобилни гуми в зависимост от сезона. Гуми може да намерите на линка  https://gumimax.com/products-71-leki-gumi/


При температура повече от 15 градуса и нормално-суха настилка - за по-малък път на спирачките и контролиране на леката кола се препоръчват летни гуми.

При температура над 15 градуса и влажен асфалт - за по-кратък спирачен път и максимална защита срещу аквапланинг се предлагат летни, но също така и зимни автомобилни гуми за помощ от „воден джоб".

За под седем градуса, съчетана със сняг, лед, слана или дъжд - за по-малък спирачен път и превенция от свободно пързаляне се препоръчват зимни гуми с грайфер повече от 3мм. дълбочинност.

Вие сами сте в състояние да разберете защо летните гуми са желателни за шофиране в летните месеци, пролет и в началото на есента, в сравнение със зимните гуми по време на хладните периоди от годината, предразполагащи към заснежени, заледени или пък заскрежени участъци от пътната мрежа.

Често подборът на подходящи автомобилни гуми би могло да запази много хора.