avatar

Индивидуалност

Много съм щастлив, че интернет ни дава възможност да не сме част от тълпата, а да бъдем индивиди. С Web 2.0 се постига точно това - няма само сървъри, на които са качени разни нещица и хората теглят или ползват, а вече централна роля играе човек.
Например блоговете. Чрез писането в блог, човек допълва своето лице в уеб. Демонстрира своята индивидуалност. Няма нищо лошо в това, да си индивидуалист, стига да не си срязал всички пътища към социалното общуване, а Web 2.0 ни позволява да сме социални по още много интересни и същевременно забавни начини!
Например, много харесвам услугата Last.fm, където всеки може да види каква музика слушам в момента и кои са най-слушаните от мен песни. Също така, сайтът изгражда профил, който е уникален за мен, на база моите вкусове. След това поглежда дали има хора, които също като мен слушат подобен микс от музика и ги нарича "Съседи".
За да стане това възможно Last.fm следи каква музика слушам и в реално време предава към сървърите имената на песните. В ерата на уеб 1.0 такава дейност имаше, но тя беше главно от Spyware приложенията, които следяха дейността ни без наше позволение и събираха статистически данни за вкусовете ни.
А пробвахте ли Joost? Новата онлайн телевизия. Ако някой иска покана за Joost (май са ограничени като брой) нека пише на лично мейл адрес. Това е онлайн телевизия, основаваща се на P2P, подобно на Skype и торентите.
Ами Youtube? Имате ли вече профил в този онлайн феномен? Моят е http://youtube.com/user/terkoto и можете да видите там последните качени от мен видеоклипове.
Youtube също дава едно човешко лице на уеб.


Ето само един пример! Едно момиче споделя неща за себе си пред камерата.


Не е ли сладка? :)

А ето и какво слушам днес, вчера, онзи ден...





Някои казват, че вече се вижда и Web 3.0. Но още не се знае кое ще бъде той. Дали Second Life не е Web 3.0? Или Семантичният уеб, създаден от Тим Бърнърс Лий, смятан за таткото на Уеб? Не се знае. Но засега Web 2.0 ми харесва :)