avatar

Записване за детска градина - поредната недомислица на общината!

Чета днес и оставам изумен - хакери били блокирали така шумно оповестената система за записване в детски градини. НСБОП щял да разследва тия хакери, които сринали системата още в първите минути на 9 часа сутринта, когато бе даден старта на състезателният принцип за записване.
Около 10 000 души са се опитали да регистрират детето си и са станали рано, приготвили са се и са затаили дъх чакайки заветният час. Естествено, че ще се срине системата и тези глупости, които кметството ни пробутва, че хакери били нападнали сайта са пълна идиотия, на която читателите на 24 часа и Труд ще повярват, но един технически грамотен човек ще се замисли, дали отново не е имало някаква далавера. Дори майките във форумите на bgmamma.com са предвидили на 2-ри февруари, че това ще се случи. Ето вижте.
380 000 лв е струвала на данъкоплатеца изработката и поддръжката на сайта. Трудно ми е да си представя как един такъв сайт може да струва толкова много пари, след като той е само регистър.
От фирмата изпълнител са заявили, че са дали 12 000 лв за хардуер и 77 000 лв. за платеният уеб сървър Lotus Domino. Впоследствие днес са минали на Apache, защото било по-бързо. За който не знае, Apache е безплатен.
За 12 000 лв. бих изградил далеч по-надежден сървър, който да обслужи не 10 000 души, а много повече. Една Quad Core система би свършила чудесна работа, като и се сложи повечко памет. Даже ще е доста под парите, които са инвестирани в сървъра, който се скапа при очаквания интерес.
Къде са отишли 300 000 лв? За какво? За разработката на този сайт ли? Нещо не ми се връзва. Я го вижте.
За капак, днес когато родителите отишли да протестират пред общината, Борисов дори не благоволил да излезе. Утре пак ще е ядосан на някого, може би на фирмата изпълнител, ще я "глоби" и след 2 месеца ще и възложи нов проект, подобен на този - справка Икуест.
Пък всички родители, които се сблъскаха с малоумието днес им остава единствено да очакват да ги потърсят от НСБОП с въпрос - "Аджеба, защо влизахте в сайта?".
Поредната малоумщина и съм отвратен от нея.