avatar

За вампирите и тийнейджърите

   Живеем в 21 век. Век, в който има разнообразна литература, различни филми и тийнейджъри, които подражават на героите от тези филми и книги(естествено става въпрос за малка част от тях, защото има изключения на всякъде). В последно време нашумяха историите, книгите и филмите за вампири и за всякакви митични и свръхестествени същества. Аз лично харесвам подобни филми. Не си обяснявам обаче причината поради, която ги харесвам. Може би като всички тийнейджъри съм привлечена от "страстта" към вампирите, към загадъчното и мистериозното. От малка гледам филми с вампири. Първият филм, или по- точно сериал беше "Бъфи, убийцата на вампири" Винаги съм се оприличавала на нея, защото се борих със страховете си и с несправедливостта, която ме е заобикаляла.. По- късно се създадоха филми като "Здрач" (филмът, покорил тийнейджърите, който не е нищо особено), "Истинска кръв" (който харесвам много, но книгите са по -добри. Шарлейн Харис, авторката ги е написала по удивителен начин), "Дневниците на вампира" и т.н. Има и по- стари филми като: "Интервю с вампир" или "Ван Хелзинк" Но не започнах този пост с цел да правя анализ на филмите, по- скоро искам да се спра на влиянието им върху подрастващото поколение.
   "Влюбена съм във вампир" ; "искам да стана вампир" ; "искам да вкуса човешката кръв" ; "Да си вампир сигурно е супер гот" - това са само част от изразите, които напоследък чувам в училище и то от малките деца. Какво говори това за подрастващита прослойка на обществото ни? Странно е как едни филми, могат да променят цялостното мислене на хората. Слушам по новините и чета по интернет за извратени неща като например "жена пие собствената си кръв" , "млада двойка, пие кръвта си, за по- качествен секс и за по- дълбоко емоционално свързване" "тийнейджъри оскверняват гробове в Софийското гробище" (правят див и груб секс върху гробовете) , но новината, която наистина ме шокира бе следната :
"Осъдиха 26-годишен „вампир“ от Германия на доживовен затвор, убил жестоко двама тийнейджъри. Мъжът убил децата, за да изпие кръвта им.
През месец ноември 2010 година Ян О. удушил Нина, която е била само на 14 години. След това изродът изпил кръвта на невръстната девойка и изял част от врата й. Пред съда той признал, че по този начин е удовлетворил своето сексуално желание. Само 5 дни след този покъртителен случай той убил и момче на име Тобиас (13 г.). Извергът си помислил, че Тоби е момиче, тъй като тийнейджърът бил с дълга коса.
Всъщност „вампирът“ бил пристрастен към дрогата и алкохола. Той вече е изпратен в психиатрична клиника и няма да бъде пуснат на свобода до края на дните си."
Това ли искаме за децата си? За обществото си? За света? Според мен тези филми трябва да имат ограничения във възрастта, защото децата са с най- крехка психика. Те се филмират все повече и повече и започват да развиват панически страхове от самия живот, защото започват да живеят във вампирските филми.
Тези филми са за развлечение, а не за подражаване и начин на живот.