avatar

Денят на София в ретро стил

Може би за онези, които се намират далече от София, би било интересно как част от жителите на столицата днес отпразнуваха Деня на София.

С моите приятели слязохме с метрото на спирка „Софийски университет”. В градинката срещу университета чудният гайдар извличаше вълшебни звуци от своята гайда и за разлика от всички други улични музиканти той не беше сложил край себе си съдинка за събиране на пари. Свиреше от сърце и душа така, както години наред го е правил из различни кътчета на София.

Заснемайки клипа, си мислех, че за нашите деца едва ли има по-пленяваща и по-истинска илюстрация за гайдар и за гайда от тази...



Както си вървяхме, се озовахме в градинката зад Руската черква. Там бяха опънати палатки, в които, надниквайки, гледките ни препращаха назад, в миналия век. 

В ретро магазинчетата можеха да се напазаруват стари снимки във вид на картички, да се закупят мебели в ретро стил, а дамите да се издокарат по онзи живописен начин: с шапки, перуки и всевъзможни аксесоари така, както са изглеждали някога – включително и като булки. 

На импровизираната сцена слушахме музика, създавана в ония години, а група много мили и слабозрящи певици изпяха няколко стари градски песни.  



Наблизо се продаваше захарен памук и се демонстрираха умения за изработване на глинени съдове. 

В една от алеите бяха изложени фотографии на тема „Забравена София – на фокус”. 

Посетихме и Природонаучния музей, където разгледахме прекрасни кътчета за децата, създадени с образователна цел. 

Цялата фото разходка я публикувах в албум в Снимка.бг. Снимките ще ви разкажат в хронологичен ред и за други моменти от днешния ден.