avatar

Грехът на първородния син

 

 Много ме заинтересуваха съжденията по текстовете на Библията, които в последно време публикува Кордон и реших да си кажа мнението по последният му пост в един мой пост, защото не искам да му освинвам  блога с моите тъпоумности. Но когато става въпрос за Адам и Ева няма как да не се намеся, защото са ми най-любимите баба и дядо и защото мога да разкажа по спомен доста неща направо от кухнята  на панелния апартамент, дето го нямам, но мога да твърдя, че там баба Ева ми е разказвала много неща за онези неща из текезесарските ниви и градини, дето са ги орали, садили и брали заедно с дядо Адам.

Та ето как изглеждат липсващите епизоди от „Битие”, т.е. от автобиографиите на дядо и баба.

 

Баба  Ева не е създадена от ребрато Адамово, а от майка и’ и баща и’. Майка и’ била известна фурнаджийка и въртяла фурнаджийската лопата из цялото село Вселеново, пък и извън границите му, из други измерения, т.е. съседни села. А баща и варял ракия от крадени плодове, най-често крадени от Ева от комшийските градини.

 

Но в един момент комшийският първороден син, Адам  я съгледал как краде райски ябълки от бащиния му кооператив известен по света със звучното име „РАЙ” и решил да я хване и да я предаде на съда, т.е. на баща си, който бил завършил право и работел като съдия, а в свободното си време се занимавал с градинарство и художествени занаяти.

  Но Адам харесал Ева, а тя го почерпила с ябълков сладкиш и така започнало да им става сладко да прескачат комшийската ограда – тя да краде ябълки, той да яде ябълкови сладкиши направо в къщата на бъдещите си тъст и тъща, която по-късно щял да нарече АД, заради родата на жената.

 И всичко си било като в приказките, докато не разбрали старците.

Създателят Адамов, т.е. баща му Божко Огнянов Големанов , в днешно време по-известен като БОГ - библейски творец, човек на изкуството и съдия на човешките дела - не искал Ева за снаха, защото подразбрал, че му краде райските ябълките, дава ги на баща си, който пък вари ракия в най-големите казани от тях, без да почерпи нито един път, защото е скръндза.

 И когато милото мамино/татово синче се взело тайно с комшийката  е трябвало да се изнесе на квартира при чистачката, т.е. в чистилището или на сегашната планета Земя, или накратко казано, между бащата и тъста, за да живее с комшийката на семейни начала и да стои близо до баща си и под зоркото око на тъста си. Бе, живот ли е това - та да го опише змията, т.е. свекървата? И понеже жената на шефа е по шеф, дори и да се прави на секретарка, то е ясно, че когато е писала "Битие"-то, т.е. евроварианта на автобиография на сина и', просто е пропуснала неудобните подробности от съжителството с нежеланата снаха.:):):)

 П.П. Само заради този пост ще горя една вечност в АДа.:)