avatar

Венера срещу Марс

Или вечната тема за междуполовия антагонизъм и различен светоглед

Онзи ден, за пореден път, в изблик на отчаяние в имейла изпратен от мен (от вкъщи) до мен на работа (за да не забравя на другия ден) като заключение сложих: „и накрая – писна ми от тези мъже!”. Нищо лично, не го приемайте за нападка – харесвам ви за щастие и светът би бил ден след ден скучен празен и сив без вечната битка... но ден след  ден са нужни много търпение и усилия, за да не вземам под внимание един от главните мъжки вторични полови белези: да се перчиш. Не се притеснявайте, то си е генетично заложено и нужно за продължаването на вида. Този с най яркото оперение/грива/лъскави люспи/физическа сила/най-големи рога дори (при някои видове) печели женската. А женската, венерианката, е поставена пред избор.  Казват, че само мъжете могат да си позволят за цял живот да останат деца – т.е. с детски акъл. Казват го самите мъже. Това води до извода, че на другия пол не му е позволено да не „порасне”. Разбира се нещата могат да се погледнат и от друг ъгъл – няма да го оспорвам. Разбира се – изключенията, потвърждаващи правилото са безброй. Но сега съм провокирана от един разговор с мъж и няколко скорошни ситуации, в които попаднах. Тези жени. Кокошки. Интригантки. Винаги знаят как да завъртят нещата, за да използват мъжете, да ги заблуждават дори – и най-лошото било, че мъжете винаги в крайна сметка ни играели по свирката. И така да е. Въпрос на избор е дали да водиш хорото или да се хванеш на опашката. И в крайна сметка – принудени сме да го правим, като ви гледаме, ние които вече сме пораснали - всеки робуващ на своето собствено его, всеки велик – защото, както всеки мъж знае, той е велик и неповторим, всеки в своята област и никой не може да му стъпи на малкото пръстче.

 

Няколко примера за величие, просто за заигравка: кажете ми кой къде ще се познае, бъдете честни. А може би точно вас не съм описала (не търся изчерпателност) – тогава моля споделете коя е вашата сфера на великост.

-        Да започнем с класиката: колите, от които разбираш много повече от всички останали и си съвсем наясно коя е най-добрата марка, като си готов да спориш дълго с всеки опонент.

-          Да преминем през теорията, която можеш да подкрепиш с всякакви аргументи кой е най-добрият метод за трупане на мускулна маса в залата.

-          Друга любима тема е как се фукаш, като си изпълнил двете по-горни: хубава кола и напомпани мускули, включително по-лъскав “look” (или по нашенски – външен изглед).

-          А черешката на сладоледа е като имаш яка и нагласена мацка до себе си... вече си цар!

-          Никой не може да ти отнеме хобито, то си е твое неприкосновено право – дали става дума за лов, риболов, спорт, корабни макетчета, неделния вестник, кеча късно вечер, футболния мач с биричка в ръка, полигамия... Ти си си такъв и ако не те приемат, вината не е в теб. Имаш си права!

-          Само да ти дадат властта за... (периодите от време са различни) и ще видят те как ще оправиш града, страната, света дори.

-          Една от най-сладките за мен ситуации е да имам възможността да слушам как двама мъже „си ги мерят”, най-често зад гърба, кой разбира повече от това как трябва да бъде направено еди-какво-си, често без да имат куража да си кажат лице в лице мнението.

-          ...помогнете ми и вие!

-          И накрая – умните мъже признават, че живеем в женски свят.

Закачка. Нищо лично.