avatar

Бръм

Бръм-бръм, аз пчеличка съм....


За децата е нормално да си играят на всичко, което ги заобикаля.

Но можете ли да си представите нормален възрастен мъж, който се прави на пчела?

Трудно е да се повярва, и все пак е самата истина. В Китай, в провинция Съчуан, фермерите сами опрашват огромни масиви крушови дървета. Един човек е в състояние да опраши до 30 дървета дневно. На това у нас му казваме “китайски труд”.

Това не е ново хоби, или нито спорт, или нито бас. А пряк резултат от синдрома на изчезващите пчели. Пчелите изчезват навсякъде: не само в Китай, а и в Австралия, САЩ, Испания, Франция, Англия. До момента в САЩ са изчезнали вече 30 % от наличните пчели. Ако темповете се запазят, до 2035 година в САЩ няма да остане нито една пчела. Видях това в американския филм “Мълчанието на пчелите”.

Какво пък толкова, ще каже някой. Ще минем и без мед.

Спомнете си за китайците, които – бръм-бръм – сами опрашват дърветата. Пчелите опрашват 70% от всички растения, част от които са храна и за добитъка. 30% от храната ни ще изчезне, ако ги няма пчелите.

Станен факт: синдромът на изчезващите пчели не засяга пчелите, отглеждани в град. Пчелинът на покрива на парижката Опера си процъфтява. Каква е разликата между този пчелин и останалите?

 

Да, така е: отговорът е пестициди и инсектициди. Това, с което обработват площите с културна растителност. В града с пушъци от коли пчелите се развиват по-добре, отколкото на полето. Може ли нещо да е по-странно от това?

Остава да си зададем въпроса: с какво се храним от тези полета? В какво ще се превърнем? Как ще ни се отрази на нас тази храна, която избива едни от най-древните и високоорганизирани живи същества? Както винаги, лекарството се съдържа в самата болест, но може би ние просто не искаме да го видим.

 

В България земеделието надига глава и започва да дава поминък на доста хора от селските райони. Това не е биологичното земеделие, което се развива без пестициди, и което изисква чиста почва и чиста вода. Навлизащото земеделие е именно високоефективното земеделие, познато в Западна Европа. Според отчетите от миналата година, земеделието е най-бързо развиващият се отрасъл в България, наред с туризма. Много експерти предричат то да стане един от основните източници на приходи.

 

....През септември един приятел, който има пчелин в подбалканско село, отишъл да зазимява пчелина си. От 200 кошера, само 4 били обитаеми. В 7-8 имало само майка с по няколко пчели около нея. Във всички други пчелите били изчезнали. Без трупове, без следи от нападение на животни. Празни дървени къщички.....

 

Симндомът на изчезващите пчели е вече тук. Едни от най-старите приятели на хората отвръщат глава от нас и от калпавата ни цивилизация.