avatar

Атака и политиката в България

След скандалната случка с Владимир Кузов, Атака изгони и друг свой депутат - Минчо Христов. Мотивите на изключването са системни нарушения на реда на групата и идейно несъответствие с левите възгледи на Христов. Според Петър Берон, решението за изключването на Минчо Христов е било взето на принципа на Римското право “не ми харесва носът ти”.

Така парламентарната група на Волен Сидеров вече наброява 15 души.

Истината е, че тази "партия" ми е много смешна. Започнаха с гръмки закани, плюеха слюнка срещу опонентите, държаха се арогантно още в първия следизборен ден. Още в самото начало демонстрираха, че са шайка вагабонти. След това се случиха куп весели случки, като скандалите около избора на министър председател, заключването на депутати в стаичката им и освобождаването им от техните върли противници, представителите на ДПС. Много и най-различни случки, които показаха един архаичен стил на политика - лявата ръка не знае какво прави дясната.

Гафове след гафове, отлюспвания... Накрая групата ще се стопи.

Чудя се, какъв е замисълът? Вариантите са два.

1. Атака е създадена от БСП. Искали са да съберат достатъчно количество гласове за решителни промени в Конституцията, но са знаели, че няма да могат да ги съберат само с марката "БСП". Затова създават една нова марка, която да обере този вот, който им е нужен, а след това със скандали и отлюспвания събират нужните им депутати за нужното им мнозинство от Атака. Всичко, става ей така, от самосебе си, но всъщност е планирано и просто Сидеров изпълнява поръчка.

2. Атака си е това, което показва - алогичност в действията, демонстративна политика, хаотичност... Горе долу като Бизнес Блока на Жорж Ганчев - мустакатия, усмихнат китарист.

Не съм сигурен кой от двата варианта е по-правилен, времето ще покаже. А може да има и трети?