avatar

Аз живях социализма

Помните ли дъвките "Идеал" и паста "Поморин"? А бригадите, "Москвичите", опашката за портокали и банани около Нова година, политическите вицове, страшното и смешното на онова време…Вероятно мнозина от вас ги помнят – кой с добро, кой с лошо. Най-неприятното обаче е, че липсва нормален дебат за тези години и поради това, тоталитарното минало като личен опит остава като отделни враждуващи разкази, тези на жертвите, носталгията и на насилниците.
Следващият сайт, който ще ви представя има за цел да даде възможност на хората да изкажат своите спомени, независимо с каква полярност са те в една дружеска атмосфера, чрез която обществото да преодолее веднъж за винаги тази минала част от нашата история.

Въпреки че сайта е сравнително нов, той бързо стана популярен сред хората. Той се намира на адрес spomeniteni.org и в него са публикували свои случки от времето на социализма млади и възрастни хора. Правят впечатление дори изказвания на хора, които са на повече от 70 години. Това не са официални исторически данни, нито политически интерпретации. Това са личните съдби на всеки един, пожелал да разкаже за най-яркият си спомен от времената на социализма.
А случките са интересни и лично аз изкарах повече от няколко часа в четене на всякакви истории – тъжни, весели, романтични и най-важното, разказани без злоба и носталгия по миналото, а с погледа на хора, които помъдрели са вперили взор в бъдещето.