avatar

Предложение за нова структура на Народното Събрание!

Здравейте,

Имам преложение да се смени целият модел на НС.
Досега само партии влизаха в него. Някъде бях чел, че се е търсило алтернатива на партиите, като управление, но не се е открил модел освен този и монархиите.
Предложението ми е в Парламента да влизат само Председателите на различните съсловни /браншови/ организации /НПО/.
За целта всяка професия или близки такива, трябва да си направят организация /НПО/ и да си излъчат Ръководство с Председател. Трябва да има и такива организации и по социални групи, напр. на пенсионерите, инвалидите, пациентите и т.н.
Предполагам, че в този момент доста такива организации има.
Парламентът да бъде представен само с тези Председатели и те да могат да се сменят веднага, ако съответната организация не е доволна от защитата на интересите им.
Какви са плюсовете:
- Според мен, партиите са само посредници между хората и специалистите. Ако трябва да се вземе някакво решение винаги управляващите викат професионалисти или имат такива съветници. Тоест прескачат се партиите, защото само професионалисти ще има в парламента.

- Един депутат от определен район е обикновено адвокат, финансист, понякога лекар или с друга професия. Съмнявам се, че той може да има реален поглед върху всички проблеми на хората от района му. Докато един председател на съсловна организация има поглед върху целият бранш в страната и може да защити интересите на колегите си.

- Както споменах по-горе ще могат да се сменят веднага с Общо събрание, ако не изпълняват интересите на организацията.

- Възможността за корупция рязко намалява, защото много повече хора ще са въвлечени във взимането на решение /веднъж в Парламента и втори път в самите Общи събрания/.

Недостатъците са:
Засега се сещам за един, но той може да се реши.
- Независимо колко хора обединява една организация по бранш, то тя ще е представена само от един човек /председателя/ в Парламента. Това може да се реши, ако се вкарат малко повече хора при по-големите организации или се укропнят повече близки професии. Може и да се остави така положението, тъй като на теория, колкото повече хора има в един бранш толкова повече други професии и хора ще са свързани с тях и биха ги подкрепили.

Всъщност всичко това, което написах е просто една идея, върху която може да се помисли и да се надгражда или просто да се забрави. Може да ви звучи глупаво, но исках да я споделя някъде.

Бъдете Здрави!