avatar

3 дена без цигари

В събота гледах филма "Oversize me". Той ме накара да се замисля за вредните последици върху организма при ядене в ресторанти от тип "бързо хранене". Накара ме да се замисля и за вредата, която нанасям, когато паля цигари и пия повечко бира. И след като се замислих над това, си представих какво ли би станало, ако спра цигарите и намаля консумацията на алкохолни напитки. Изчислих, че ще спестя близо 200 лева месечно от покупката на 2 кутии цигари дневно. И речено сторено. В събота към 14 часа запалих една цигара, която така и не преполових. От тогава до този момент съм изпушил не повече от 15 цигари. Ще ви опиша как се чувствам.
Първият симптом, който усетих, е свързан с дишането. Някак по-лесно дишам вече. Също така, енергията ми се възвръща постепенно. Нещата, които върша са някак по-лесни, а в същото време настроението е далеч по-оптимистично, от това, което беше преди.
Сутрин ставам все по-лесно - преди се събуждах с много по-голяма мъка. Сега сутринта се събуждам зареден с енергия след далеч по-спокойния сън, който съм имал нощем. И това не е всичко - когато танцувам, мога да танцувам и 2 часа без да прекъсвам, за да си почина.
Вчера например реших да не стоя като сардина в автобуса, а да измина пеша разстоянието от НДК до Плиска. Беше чудесно. Бях си пуснал радио NRJ на слушалки и крачех, без да запаля и една цигара. Така и не запалих цигара още 3-4 часа, а когато го сторих, тя не ми беше никак сладка, някаква блудкава такава.
Други симптоми :) Вече не се налага да се прокашлям, за да си прочистя гърлото, когато телефона звъни или когато искам да кажа нещо :) Също така усещам, как мисълта ми се прочиства някак, просто по-кристално усещам нещата.
А вчера, докато бях на Салса една девойка дойде да танцува с мен, когато тъкмо бе загасила цигарата и усетих "аромата" на тютюн доста силно. Явно се бе върнало и обонянието ми :)
Та това е засега. Мога да кажа, че се чувствам далеч по-щастлив :) Препоръчвам на всеки, който в момента пуши да се замисли - няма смисъл да даваме толкова пари на тези монополисти - можем да ги дадем за далеч по-хубави неща. Ето например, спестените вчера 5 лева дадох за някои неща, които досега съм отбягвал, но съм обичал. Натурален сок от праскови например. Преди ми се струваше ненормално скъп, цели 2.20 лв. - колкото кутия цигари! Сега кутията цигари ми се струва неоправдан разход. Много неоправдан.