avatar

11-09

И тъй, днес е паметен ден. На днешният ден бе извършен най-големият терористичен акт, извършван някога. Умряха хора, започна се война. Американските военни сили отново навлязоха в чужда територия като освободители. Иракският народ кичеше танковете с цветя, даваше им хляб и сол и викаше "братушки, братушки!" или както там е на арабски. Позната история. Джордж Буш младши успя да поправи неуспешния опит на баща си да сложи ръка на петрола в Персийския залив. Между другото, знаете ли коя е най-кратката книга, която е писана някога? "Трезвеността в политиката" от Джордж У. Буш. Шегичка. Истина е обаче, че това далеч не е първият случай в историята долни действия да бъдат оправдавани с възвишени мотиви. Интересно е тези действия на Буш да бъдат разгледани в светлината на изплъзналата се на няколко пъти от устенцата му фраза "нов световен ред" (разбирай световно правителство). Така де -- и най-дългият път започва с първата крачка. Какви са резултатите от атаките на 11-09?

 Петролната криза. Голяма глупост. Цените на петрола се вдигали, защото имало недостиг в световен план. Я да ви попитам нещо. Спомняте ли си края на 80-те? По целия свят, та и в нашата китна родина имаше опашки по два-три километра пред бензиностанциите. Спомням си ги, защото баща ми отиваше в 2 часа сутринта да се реди, че в пет следобед да сипе заветните 10 литра бензин в руския жребец. Сега едно въпросче към шофьорите. На фона на въображаемата петролна криза и покачване на цените, някога върнали ли са ви от бензиностанцията? Чакали ли сте напоследък по 24 часа на опашка, увиваща се три пъти около бензиностанцията? Кога за последен път сте видели маркуча увит многозначително около колонката, а прицепа на фирмения камион спрян напреки на входа? Замислете се защо САЩ, които тръбят за петролна криза, не само че нямат държавна политика за намаляне на потреблението на енергия, но активно отказват да подпишат и изпълняват спогодбите, свързани с икономия на гориво и намаляне на вредните емисии.

Тотално следене. Отдавнашна мечта на американците. Докато в миналото разни невзрачни организацийки се противопоставяха на взимането на отпечатъци, биологичен материал (кръв, слюнка, соп... така де, назални секрети и прочее), сега американците си имат оправдание! "Тероризмът, баджанак, е страшно нещо!" Цялата работа подозрително прилича на лов на вещици от средновековието. Така де, човек може да докаже че е вещица (или вещер), но не може да докаже, че не е. Ето че се сбъдна и тази мечта на поколения американски управляващи -- да знаят всичко за всеки. Или поне да имат оправдание да го научат, ако поискат. Освен това се гласуват закони за защита на личните данни, за да не се дава тази привилегия на никой друг. Представете си, че сте обикновен американец. Стоите си, гледате си поредното изглаждащо мозъчните гънки шоу, и изведнъж -- храс! -- ФБР! "Ти, кучи сине, защо нямаш прахосмукачка Дженерал Електрик?" "Ама... откъде знаете?" "Всичко знаем, скъмбаг!"

 Избраната нация. Така си е, хора. Американците са дали всичко добро на този свят. Те ни пазят от тероризма, природните бедствия, нашествия на извънземни, настинки, ОМП-та, алергия към полени и прочее заплахи за цивилизацията. Американският войник, млад, с бели зъби и задължителната дъвка, бди над нас. Спете спокойно, деца! Не е маловажно какъв образ изгражда за себе си нацията, която ще пръкне членовете на новото световно правителство. Да не говорим за ползите от това да втълпиш на света, че ако не е тази нация всичко ще отиде по дяволите. Случайност ли е, че именно САЩ крещят "тероризъм" по целия свят? Случайно да сте чували за лова на комунисти по времето на Макарти? Хубавото на тероризма е, че няма конкретен враг. Можете да обвините всеки, който не ви е приятен в тероризъм и да правите с него каквото искате. Светът ще ви подкрепи, щом веднъж сте го настроили по подходящ начин. Чух ли някой да казва, че това дава неограничена власт? Ако някой го е казал -- прав е!

 Та като се замислим, в дългосрочен план САЩ спечелиха страшно много от 11-ти септември. Защо ли в разварената юфка, изпълняваща ролята на мозък при мен, се заражда асоциацията с едни самолети с полски обозначения, бомбардиращи собствените си градове?