avatar

10 значения на яйцето в 10 световни митологии

image
За днешния, атеистично възпитан или източноправославно ограмотен българин, яйцето е храна, която е характерна за обичаите и ритуалите по време на Възкресенските празници. То широко се използва при приготвянето на ястия и сладкиши и по всяко друго време на годината, но всеки знае, че червеното яйце е задължителен атрибут на великденската трапеза.
Много от нас помнят простичката песен: „Чук-чук яйчице // със сварено сърчице. // Чуло ли си блага вест, // че Христос възкръсна днес?!!“ Когато като деца сме задавали въпроси относно произхода на обичая „чукане с варени и нашарени яйца“, сме получавали различни отговори, повечето свързани с вярата и християнския календар.
Но яйцето не е важен образ, символ и “участник“ в ритуалите само на нашата религия. То е обичайна, празнична храна за хора от различни части на света и с различна вяра. Вниманието към яйцето (във всичките му разновидности) датира от дълбока древност – то е в основата на схващания относно произхода на земята в почти всички световни митологии. Нещо повече – то е “герой“ в така наречените “странстващи митове“ – сюжети, които се повтарят в различни култури и имат сходно тълкуване, въпреки голямата географска отдалеченост на местата, където са се зародили.
Ето 10 значения на яйцето от различни исторически епохи:

CLICK