avatar

Заговорът за убийството на Рамзес III

През 2011 година мумията на Рамзес III* бива изследвана, като резултатите са оповестени в медицинско списание през 2012 година. От тях става ясно, че египетският фараон е починал след като бил нападнат от няколко души едновременно, всеки с различно оръжие.


Рамзес III* - фараон от 20-та династия на Древен Египет, управлявал страната в периода 1186-1155 година преди Новата ера. Мумията му е открита през 1881 година в Дейр ел-Бахри, на по-малко от 10 километра от град Луксор.


В миналото останките били подлагани на рентгенови изследвания, но за съжаление от тях така и не се разбрала причината за смъртта на фараона. Използвайки компютърна томография*, египетският историк и археолог Захи Хауас и радиологът от Университета в Кайро Сахар Салеем имали възможност да направят по-задълбочен анализ на нараняванията на владетеля. Те намерили дълбока, почти до прешлените, порезна рана в гърлото, вероятно нанесена с много остър нож или кама. Но същевременно открили, че и друга част от тялото му също е пострадала - големият пръст на единия му крак бил отрязан, вероятно със сабя или брадва. Предвид факта, че двете рани изглежда били нанесени с различни предмети, учените заключват, че смъртта на фараона е дело на поне двама души, а не на един, както се смятало дотогава!


компютърна томография* - метод, при който с помощта на специален скенер се визуализира в детайли моментното състояние на определена част от човешкото тяло. В сравнение с рентгеновото изследване компютърна томография дава много по-точна информация.


Докато единият атакуващ се е насочил право към фараона с брадва или меч в ръка, другият го е нападнал в гръб, прерязвайки гърлото. Допускам дори, че липсата на пръста на крака умишлено е била замаскирана още по време на процеса на мумификация’ - допълва Салеем.


Съдейки по формата на фрактурата и липсата на зарастване, Сахар Салеем е на мнение, че големият пръст на крака му е отрязан около времето на смъртта. Причината, поради която за липсващия пръст се разбира след повече от 130 години от откриването на мумията на Рамзес III е, че по време на мумифицирането на останките на фараона краката му били увити в дебел слой бинтове, силно напоени със смола. Опитите за отстраняването им в края на 19-ти век претърпяват провал. Всъщност и към настоящия момент те не могат да бъдат премахнати без да се наранят останките.


Египтолозите обясняват пропуснатата досега рана на гърлото с това, че при мумифицирането тя била добре замаскирана. В нея бил поставен амулет, а самият врат бил увит в нещо като ‘многослоен шал’.


В Торинския юридически папирус (публикуван 1865 година) е записано, че една от съпругите на фараона, Тейе, планирала убийството му, както и това да отстрани законния наследник, за да може синът ѝ Пентаур да заеме мястото на Рамзес III. Покушението се оказва успешно и фараонът е убит, но нищо след това не продължава по плана на Тейе. Много скоро всички замесени в убийството били уличени и не след дълго екзекутирани, включително Тейе и синът ѝ Пентаур.


Учените били силно развълнувани от откритието, тъй като благодарение на компютърната томография те потвърждават написаното в египетския папирус, а с това разкрили още една тайна на Древен Египет!