avatar

бг парти в Холандия

Българско парти в Холандия... впечатления

Този пост е вдъхновен от поста за тъпите американци.

В събота вечер имаше българско парти в Амстердам. По случай това, че вече сме "европейци". Какво се получи...
Първо - по-малко от 50, ако не и от 30 човека.
Празнуваха (доколкото разбрах от лични предпположения) че вече са легални там.
Хард, ама много хард чалга.
Аз бях там с още двама приятели докторанти, имаше и един заблуден човк от уневирситета в Делфт, събраха ни.
Останалите - хм... много добри кючеци, гюбеци и подомни еци ги умееха до съвършенство
Помолих диджея да пуска малко по-разнообразна музика, не само чалга. След малко пусна хоро, признавам че умееха и хорото по-добре от нас.
После - хард чалга, пак. Ама от златния период - Доко-Доко и прочие :)
Нямам нищо против хората да се забавляват, даже и ние се опитахме.
После пусна хаос. На дансинга - четирима - ние. Усмивките по лицата на останалите взеха да повяхват. Диджеят поздрави истинските европейци.
След 10 минути стана някаква повреда и музиката спря. Това даде възможност останалите да се изкажат с класическото "пусни нещо за душата".
Пусна, и още как... какви гюбеци въртяха... омагьосващи, а накрая станаха отблъскващи, и ние отстъпихме наблюдателските си места от дансинга, и си седнахме.

След като настана време да си ходим, организаторът дойде при нас, порядъчно пиян, и ни каза че иска такива като нас да идват,
и студенти, и интелигентни хора и тем подобните, и не искали да пускат чалга, ама такава била публиката, и други от този род.
Ние отговорихме, че след като всички са се забавлявали, няма проблеми.
Ама проблемът е - къде бяха останалите българи, които знаят коя е старата столица на България, и не знаят Доко Доко наизуст?
А такива тук има, поне аз познавам доста.

После разбрах, че е имало и други такива партита и на първите са идвали всички... И са казвали на диджея същото като мен...
Та защо така се получава? Кой е тъп в случая? Онези, които най-невинно си се забавлят по техния си начин, ние ли, че отидохме там, или организаторите (които имали "таргет" група - интелигентните -хаха)?
От друга страна - холандците, които срещат тези българи, дали не си мислят, че всички българи са от един дол дренки? Те са мнозинство там май.
И въпреки това ние си знаем, че не сме (само) такива, нали?
Много е неприятна тази история.
За съжаление аз мисля, че идва от много дълбоко цялата тази работа. Българите в чужбина са разединени, необщителни и недоверчиви един към друг.
Това идва от разделението в съзнанието ни на прости и интелигентни, цигани, турци, селяни, чалгари, и каквото там се сетите. Ако ще да си в Долна махала, ако ще в Ню Йорк да си, все е с теб.
Ей това е глупавото в случая. Всеки трябва да има възможност за забавление, изява и да прави каквото там го кефи. И да живее по начина, по който се чувства щастлив или поне не се чувства нещастен. И това няма нищо общо с глупостта.
Затова и холандците са считани за толерантни. Те правят всичко това, и не толерират останалите, а просто не се интересуват от тях. Оставят ги на мира.