avatar

Фестивал на съвременното японско изкуство

Галерия Леседра продължава да представя и да популяризира японски творби на родна територия. Този път в залите й ще бъдат показани цели 150 графични произведения на 22-ма художници. Експозицията ще се подновява всяка седмица, за да могат посетителите да разгледат всички творби. Представените художници са членове на Японската асоциация за графично изкуство, създадена преди повече от 70 години, носители са на големи и престижни награди и имат забележителен принос за високото ниво на световните биеналета и триеналета на графиката. Според организаторите настоящата изложба е важен следващ етап от проекта в развитие Съвременна графика от България и Япония, началото на който беше поставено през 2001 и иницирано от личните контакти на проф. Румен Скорчев и проф. Акира Куросаки. А сега, благодарение на поредното гостуването на японски произведения в галерия Леседра, както се казва, културният обмен между България и Япония ще се развие в още по-положителна насока.

Творби на на известните в страната и по света художници – професори Тадайоши Накабаяши, Акира Куросаки, Тецуя Нода, Ацуо Саказуме, Хидеки Кимура, Сейко Кавачи, Тошими Китано, заедно с утвърдените имене
от средното поколение Такаши Танака, Масахиро Фукуда, Тошико Хишида, Ацухико Мусаши, Йошио Шимада, Шигеаки Коеда, Мивако Осо, представителите на младата генерация Кейсуке Ямамото, Шого Муто, Кейсуке Коджима, Наруми Кацурагава, и накрая но не на последно място – младите дами на свъременната японска графика Мияби Катаяма, Юка Ошита, Чиаки Шуджи и Рика Сайто.

Изложбата може да бъде видяна от 15 март 2006 до 29 април 2006.