avatar

Отвори врати българско училище в Барселона

Една дълго лелеяна мечта е вече факт - в Барселона отвори врати българско училище. Искам да споделя радостта от това събитие и емоциите, които го съпътстваха. В средиземноморския град живеят около 10 000 българи и откриването на наше школо, което да помага за съхраняването на българската идентичност и за разпространяването на достиженията на нашата култура в Каталуния, една от автономните области на Испания, e наложително.Необходимостта от обучение на роден език е изключително голяма. Нашите деца в Каталуния се справят чудесно с езиците, които се говорят тук - испански и каталунски, но на въпроса "На колко си години?" българчетата отговарят подобно на Кристиян :"Имам 6 години". Тъжно ... За да съхраним българското самосъзнание у децата ни, за да познават те миналото на родината ни и за да  заобичат българските обичаи и за да почитат нашите традиции,  е нужно училище.

 И то отвори гостоприемно врати за всички, които желаят да изучават роден език, отечествена история и география и приложни изкуства. Тържественото откриване на училището се състоя на 27 септември в сградата на бул. "Мирамар", където се провеждат учебните занятия  на учениците от I и V клас. Училището носи името на светите братя Кирил и Методий.

 

 Децата посрещнаха гостите, дошли да ги поздравят с български стихове и песни. Спонтанно се запя "Питат ли ме де зората", в очите на възрастните заблестяха сълзи...

  По стара българска традиция отец Иван Бонев благослови начинанието и всички присъстващи.

 

Поздравления поднесоха представители от Асоциацията "Свети Георги" за  приятелство и сътрудничесто между България и Каталуния, под чиято егида функционира училището. Те подариха икона на светия воин, която беше осветена. Поздравлeния по повод откриването на българско училище в Барселона се поднесоха  и от каталунската общественост в лицето на адвокат Серджи Санчо. Д-р Милен Бонев от името на родителите пожела здраве и успехи по пътя на усвояванетo на знания за родния език и култура и обеща безрезервна подкрепа на учителския екип. Прочете се поздравителен адрес от ДАБЧ. Деца и учители бяха посрещнaти на вратата на училището с пита и мед. "Да е сладко като мед учението", пожелаха развълнуваните родители.

 

 Екип от българска телевизия взе интервюта от представителите на българско-каталунската асоциация "Свети Георги", не отмина и най-малките ученици в училището.
  

От терасата на училището, разположено сред парковете на хълма Монджуик, се открива зашеметяваща гледка към Барселона.


Занимания в час по приложни изкуства.

 

Тук, в този български храм на знанието, най-малките деца се учат да четат и пишат на български език, придобиват знания за родината и нашите традиции и обичаи. Петокласници се запознават с тайните на красивата българска природа, с историята на Отечеството, с магията на езика и литературата ни. На всички, които желаят да усвоят народните танци, е предоставена възможност да се включат в групите по хореография.

Училището се посещава и от испански деца, които имат български приятелчета.

 

На всички ученици, учители и родители желая крепко здраве и да съхраним българщината. Там, където има българи, там е и България.

 

 ITID