avatar

Общество на шизофрения и лицемерие

Четейки последния (и единствен) постинг на Джонефф, в главата ми се зародиха стари мисли, които ме посещават от време на време в някои по специфични състояния на душата, когато бивам неразбран от околните. При нормални обстоятелства щях да го оставя като коментар, но по разбираеми причини ще го изнеса отделно, защото не съм нито истински програмист, нито рибар*.

За съжаление, настоящото битие на нашия свят видоизменя някои дефиниции на обикновените думички. Такъв е случаят и с думата „общество“. От много много години насам тя се е видоизменила и е станала доста по различна от речниковото й значение. Дали изобщо е била някога такава, май никой не знае, а само историците и богословите могат да предположат.

Та как живее човек. Ражда се. Расте, яде, се*е, спи. Като порасне повечко, тръгва на училище. Учи се да обича приятелите си и да споделя всичко с тях. В последно време е модерно да използва приятелите си и да не споделя нищо с тях. Учи се да прави секс и си мисли, че се влюбва. След като порасне още мъничко, започва да се учи да работи. Покрай работата се научава да краде и да мами. После се научава да обича. Или поне така си мисли. Създава семейство, опитва се да се налага на половинката си. Раждат му се деца и започва да ги превръща в себе си. През цялото време следва модните тенденции в дрехи, закупуване на жилище, търсене на високоплатена работа, в която не му се налага да работи, пускане на тото и таене на надежди за големия джакпот и големите пари, които ще изтрият с вълшебна гумичка всичките му проблеми... Хм, малко ми заприлича на „Трейнспотинг“**, но как да е.

Поглеждайки малко по-абстрактно върху това т. нар. общество, индивидът ще си рече, че му прилича на стадо овце. И ще сбърка. В стадото няма мошеници, няма крадци, няма лицемери и шизофреници. Стадото е съставено от напълно еднакви овчици, които не мислят никому лошото, малки агънца, които преработват тревичката в тор и евентуално един коч, който следва природните си инстинкти. Стадото има високо КПД, защото от тревичката произвежда тор, мляко, месо, вълна, а защо не и любов. Съвременното общество произвежда данъци, които доста често укрива.

Какъв трябва да е човек, за да може да стане част от това общество. Трябва да е еднакъв с другите. Както всички знаем – еднакви хора няма. И май единствения начин да си еднакъв с другите е да се правиш на такъв или поне да не се набиваш. Колкото и да не ти харесва обществото, се налага да влизаш всеки ден в допир с него. Най-малкото, защото сиренето и бирата са с пари и трябва да работиш. И в повечето случаи работиш за някой. Имаш идеи, които не се подчиняват на общата „овча“ мисъл. Споделяш ги. Сочат те с пръст – черната овца. Какво правиш в такъв случай? Преглъщаш и замълчаваш и се пускаш по потока, въпреки, че си добър плувец. С други думи ставаш лицемер със себе си. Или просто напускаш работа - „Ау тоя жизофреник ли е?! Харесва му работата, добър е в нея, получава купища пари, а напуска?!“.

Такъв е животът, мили ми Джонефф. И такова е обществото, в което живеем. Същото това общество е родило лошите секти. Не религиите, а обществото. Същото това общество е открило алкохола и цигарите, но алкохолиците и пушачите се раждат от обществото, а не от алкохола и цигарите. Същото това общество произвежда наркоманите, въпреки че всеки знае колко са опасни наркотиците. Същото това общество е построило лудниците, където затваря всеки, който отказва да бъде част от него. Сетих се за една книга на Куелю „Вероника решава да умре“. И не точно за главната сюжетна линия, ами за историята на всеки един от лудите в „здравното“ заведение...

Какви да бъдем тогава? Връщам се пак на филма „Трейнспотинг“. „Choose life“ се казваше в началото. А главният герой отговори „I chose not to choose life. I chose something else“. Аз бих сложил кавички на думата life а точно това something else бих определил с една дума – живот. Не знам дали ще ми повярваш, Джонефф, но си мисля, че на моменти те разбирам. Ако те познавах девет месеца по-рано, щях да те разбирам повече, защото в Германия е лесно да си шизофреник. Тук обаче, в БГ-то трябва да си малко или много лицемер. Или просто те затварят...