avatar

Нещата вкъщи, които биха ни озадачили преди 30 години

Ако днес влезем в един съвременен дом, много от вещите, най-вече техниката е нещото, което би ни се видяло много странно преди 30 години.
Може би и вие имате много от тези уреди, които биха ни се видели като извадени от научна фантастика само преди няколко десетилетия.
Ето няколко от тях, за които се сещам на първо време.
1. Прахосмукачки робот: Преди 30 години идеята за роботизиран прахосмукач в дома ни би звучала като фантастично изобретение. Днес обаче тези интелигентни устройства станаха част от нашето ежедневие. Те се програмират да почистват автоматично, избягвайки препятствията и дори се зареждат сами. Това е революционно развитие, което променя начина, по който поддържаме чистотата у дома.
2. Пречистватели за въздух: Преди 30 години идеята за уред, който активно пречиства въздуха в дома, може би била смятана за научна фантастика. Днес обаче имаме достъп до широка гама от пречистватели за въздух, които филтрират вредни частици, алергени и замърсявания, осигурявайки по-здравословна обстановка у дома. Това е важно подобрение за здравето, което е станало неразделна част от съвременния дом.
3. Виртуална реалност (VR) и разширена реалност (AR) устройства: Тези технологии ни позволяват да създадем и изживеем абсолютно нови светове, да имитираме реални сценарии или да използваме тяхната мощ за обучение и забавление. Преди няколко десетилетия това би било като научна фантастика.