avatar

Неделно училище

Кой разпъна Иисус Христос на кръст! Банда глупави негодници, които не искаха да приемат, че философията на любовта ще ги избави от глупавите им предразсъдъци.

Има такава притча в Новия завет. Някакъв стопанин тръгнал на далечен път. На слугите си оставил съответно по пет, два и един таланта. Когато се върнал, първият и вторият удвоили парите, третият просто му върнал жълтицата. Стопанинът щедро наградил тези, които умножили богатството му и наказал безхаберния. „Защото всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има“ (http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/mat.htm).

Въпросът е трябва ли да развиваме дадения ни потенциал и покрай него да развиваме нещата около нас или трябва да го заровим в земята от страх и да скръстим ръце в очакване на апокалипсиса. Кое е водещото начало в природата на човека – разумът и стремежът към познание или условните рефлекси и глупостта?

Къде искаме да живеем – в Средновековието или в Ренесанса? Във времената, когато всяка прогресивна мисъл е била ерес или във времената, когато човекът се е събудил от догматичния си сън и е тръгнал по пътя на прогреса. Във времената, когато мисълта е изгаряна на клада или във времената, когато мисълта е увековечавана в шедьоври на изкуството.

Знаете ли колко много инциденти стават годишно при използване на електрически ток? Сигурно няма такава статистика. Всички са наясно колко опасен може да бъде токът. Изследвано е въздействието му върху хората. Опасностите са големи и известни. Какво да правим! Може би да издигнем лозунга „България свободна от електрическа енергия!". На свещ е писана нашата история, на свещ ще си живеем!

Протестирахме срещу АЕЦ „Белене“. После протестирахме срещу затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Кога бяхме искрени? Или просто от любов към манифестациите се включвахме с радост във всяка всенародна масова проява. Глупавото в случая е, че с лека ръка отхвърлихме готови 1000 мегаватови реактори от ново поколение, за да защитим впоследствие два реактора от почти чернобилски вид.

Сега протестираме против ГМО. Утре, ако настъпи глад, ще искаме въвеждане на ГМО.

Дядо ми казваше, че тоалетна се строи предварително, не когато почувстваш остра нужда от нея. Хубаво е да се премислят нещата, преди да се действа. Защото много е вероятно всички съседни нам страни да започнат да отглеждат ГМО, включително и Черноморски модифицирани водорасли. Тогава, за да останем чисти и святи, ще се наложи да изпратим Бойко да лови пчели и полени по границите.
Правото на протест е свещено. Но ми се струва, че ние използваме това си право някак без много много да му мислим, водени от инерцията на стадните масови мероприятия, характерни за близкото ни минало. Ако цялата енергия, изхабена по неадекватни протести беше впрегната в производството на електроенергия, досега да сме се отказали от всички, замърсяващи околната среда, централи.

http://petarkalinov.blogspot.com/2010/02/blog-post_14.html#comments