avatar

Изходът от кризата в ляво

По време на своето управление през последните 20 години, ръководството на БСП води страната към кризи, които причиняват на народа колосални загуби. Три провалени правителства, милиарди разграбени държавни фондове, продължаваща корупционна практика – всичко това е синоним на огромен политически провал.

Каква е основната причина и какъв извод може да се направи:

Дълбоката причина за всичко това е, че БСП остана единствената комунистическа партия в Европа, която не се реформира докрай. Реформите на тази партия не само закъсняха, но и бяха частични, противоречиви и козметични.

Запази се старият принцип „патриции и плебеи” – определени кръгове от старата висша номенклатура и техните биологически наследници, висшия ешелон на ДС с патрицианско високомерие не се интересуват и до днес от основните искания на обикновения гражданин. Вместо да работят за просперитета на държавата, те оформиха кръгове и групи, които със завидно безочие нарушават всички закони и единствената им идея е да ограбват националното богатство.

Забавяне на структурните реформи  и приватизацията в периода 1990 - 1997 г. – управлението на БСП в този период ще се запомни с безконтролно ограбване на държавните предприятия, на разгръщането на мащабна престъпност, на диво първоначално натрупване на капитали. Причината за това бе заграбването на близки до БСП лица на големи финансови средства, формирането на т. нар. икономически групировки. Всичко това става с активна разработка на кръга около Луканов, които саботираха реформите и отблъснаха едрите чужди инвеститори, за да могат да оформят родна олигархия от партфункционери ченгета и мутри. С често фалшиви лицензи бяха създадени 23 нови банки, чрез които бе изтеглен и „усвоен” финансовият ресурс на предприятията и гражданите. В резултат  - в началото на 1997- се развихри хиперинфлация – съпоставима само с Германия от 1924 и Югославия от 1993г.

„Масовата приватизация” от 1996 направи свръх богати между 200 и 300 семейства. За редовите граждани -  „нищо, но от сърце”- голяма част от „приватизираните предприятия” е разпродадена, а работниците уволнени.

За периода 2003- 2009 г. правителствата на С. Сакскобургготски и на С. Станишев са извършили близо 5 000 сделки за замяна (в натура) и 450 000 дка земя и 37 000 дка гори. Тоест „кръговете” на „висшите” хора ограбват държавата с над 6 млрд.лева с прякото участие на българското правителство.

Създаденото „братство” между старата висша номенклатура и техните биологически наследници, висшия и среден ешелон на ДС, както и магистрати направи възможно:

-                      продажбата на БТК на безценица с разлика от 2 - 3 млрд. лева;

-                      продажбата на ЕРП в ущърб на държавния интерес;

-                      сделките в енергетиката и заплащането на гигантски  комисионни за проектите „Цанков камък” и АЕЦ Белене

-                      продажбата на Пловдивския панаир

     И нещо повече – създаде сред елита чувство за безнаказаност, откъсване от живота и изискванията на милиони българи. Разрушен бе основния държавен постулат – равенството, механизмът за контрол и самоконрол на обществото.

БСП трябва да бъде оставена сама да прецени себе си и собствените си грешки, причините за разгърналата се корупция по висшите етажи на властта. Досега БСП не само че не признава тези грешки , но и продължава да изразява доверие към лидера си и своето ръководство.

Европейското ляво управление на България е възможно само от лидери и граждани – равнопоставени и взаимно уважаващи се. От хора, за които законът не е „врата в полето”, а норма на живот. Без да забравяме миналото, трябва се борим модерната левица да осъществи коренна промяна в социалните и политически стандарти: доходи, здравеопазване, образование, социално подпомагане. Завършване на изграждането и функционирането на правоохранителните и правораздавателни институции – полиция, съд и прокуратура, които да не са удобни инструменти за властимащите и олигарсите.