avatar

Вълшебства

Вълшебник!

Абракадабра Симсалабим..... Бум!

От петък съм дипломиран вълшебник, или по научному - маг... :-D
Но останах объркан от факта, че вместо вълшебна пръчка, ми връчиха някаква жълта... или бежoва книжка... :-|

За трети път се сблъсках с невъзможни срокове за завършване на дипломна работа, но пак успях с работа до последно, и сега отново е малко по-спокойно.

Иронично е, че синтезаторът на реч "Глас 2", който защитих, е надстройка на Глас, който създадох преди 4 години за много кратко време. И на практика разработка от първи курс стана магистърската дипломна работа, и то впечатляваща. :P  Весело е, и не чак толкова... :)

Та, когато довърша програмирането на нововъведенията, ще се появи подобрен синтезатор на българска реч с интонация, ударения и редукции, променлив тембър и дори малко певчески способности.

Зафантазирах и за Глас 3, или както завъртяно го нарекох в дипломната работа -  Адаптивен квазиартикулационен синтезатор и анализатор, с обратна връзка. :) С други думи, ще се учи като бебе - ще слуша реална реч и собствения си говор, и ще се опитва да самонастройва говорния си апарат така че да звучи като чутото... :)

Но искам и да отдам внимание и на фантазиите си за Моделиране на въображението и Компютърното творчество. Само ги пренебрегвам, а вярвам, че имам потенциал да поразнищя нещата.

Творчеството е механично и напълно обяснимо, както и разумът. Вярвайте ми!... :) Въпрос на време...

- А свободната воля, душата -  в творчеството има вълшебство, духовно е, божествено е. И т.н.!!! Защо няма добри резултати в тази област, като е толкова лесно?! Толкова големи глави работят?!

Как защо? Авторите на тези системи обикновено са логици и математици... Може би не знаят и не могат да усещат творческите процеси... И всъщност не са чак толкова много... Но какво се обяснявам...

- Но са доц.д-р-проф-акад-н.с. и т.н., а ти какъв си?... Самонадеян бърборко!

Бърборко Маг... Правя вълшебства! Ще си говорим пак, като най-сетне имам време да поработя спокойно по тия теми.... :)

 

Филмови мечти

Правят ми се филми... От сто години. Но за жалост все още се налагаше основно да се "самозадоволявам" и сам да си правя фоторазказите и "филмите". Е, вече започвам да се отпушвам. С Мимето задоволихме заедно фантазиите си... :))

Намирам си и запалвам бъдещи "филмови дружки" и се надявам, че след първите суперпродукции, ентусиазмът ни ще започне да действа като вирус...

Мечтая си да създадем цялостно "игрално студио", под чиято шапка да си играем. Да привлечем хора, които се занимават със сценография, грим, осветление, транспорт (хора с коли :)) ), музиканти; дори правачи на миниатюри за специални ефекти и "каскадьори"... Всичко искам! :) От училищата по изкуства сигурно ще има желаещи... Един приятел познава варненска каскадьорска трупа... А и само 5-10 души "филмови дейци" да сме, може да направим страхотни неща. :)

Йовко Ламбрев започна своя проект "Simple Studio" за фотография, може би сте чували за него, но за съжаление само в София и май имаше един-единствен семинар досега. Преди две години той искаше да прави Creative Common пълнометражен филм, но не стана, и още търси сценарий...

Аз пък и тогава и сега искам да правя филми, сюжетна фотография и фоторазкази и за целта се опитам да създам някаква форма на "филмово студио" тук, в Пловдив.

Някои приятели казват "а откъде пари" или са скептични заради това, че не може да започнем да снимаме с качествена техника, или че нямаме достатъчно хора за актьори...Е.. Има видео с висока резолюция, но хората масово гледат и Youtube. А ако трябва, клип може да се направи и с един-двама актьори - просто сюжетът ще трябва да се измисли така, че те да са достатъчни.

Ако снимаме интересни клипове, хората ще ги оценят...

Ако пък се съберем много хора, които имат воля да се занимават с шантави неща, сигурно ще се намерят и спонсори. А и да не се намерят - и с малко собствени средства могат да се правят интересни неща. Стига да имаш въображение и желание, а от това поне имаме в изобилие...

 Ще си правим музикални видеоклипове, експерименти, късометражни филми, ситуационни комедии...

Защото ни кефи... :) Работата заедно ще роди много хубави приятелства...

Естествено, ако се съберем много хора и създадем интересни неща, това ще вдигне шум... Така може да намерим и финансиране. А опитът, който ще натрупаме докато си "играем",  ще ни помогне да работим и в истинската филмова индустрия, била тя телевизионна или кино.

Още мисля име за студиото... "Пловдив Пикчърс", "Студио Пловдив", ПСИХО (Пловдивски снимачи и художници с отклонения, това беше предложение за име на клуб в DeviantArt: http://plovdivclub.deviantart.com),
Блян, Сън, Фантазия ... :)

Снимачната техниката за начало ще е евтина, но има известна надежда скоро да се намира прилична техника назаем понякога... Ако стигнем до участие в конкурси,  ще имаме нужда от качествен запис и обективи, но за начало според мен каквато и видеотехника да ползваме, ще става.

Има много слаби филми, заснети с висококачествена техника и професионални актьори... Гледал съм български телевизионни филми, в които актьорите играят толкова стегнато и неубедително, все едно са на приемен изпит в НАТФИЗ... В кафенето или в кръчмата случайно срещаме артистични хора, които биха могли да бъдат актьори, стига да пожелаят и да има филм, в който да играят.
Какво е актьорството... Какво е нужно в общия случай?... Трябва да можеш да се вживяваш и да изразяваш емоции - всички хора го могат в известна степен. Трябва да имаш добра дикция - ако си театрален актьор, иначе има и дублаж, а може да играеш и герой, който има лоша дикция или пък не говори много. (Арни си говори с немски акцент, но какво от това?)  Трябва да имаш тяло/лице/глас, подходящи за ролята според режисьора... Хубави изкуствени зъби. :))  О, и най-важното - да имаш връзки... :)))

Де да бяха само актьорите в слабите филми... Скучен монтаж, беден звук, приспивна музика... Слабите филми се правят от професионални кино творци с професионална техника...

Но отново, какво се обяснявам чак толкова.... Просто е:

- Холивуд, пази се!!! ;))