avatar

Въведение в системното мислене

Три семинара по фамилна психотерапия

През месец май и юни 2018 ще се проведат три семинара от поредицата “Въведение в системното мислене”

Салвадор Минучин и структурният подход при работа със семейства
Дата: 17 май 2018, четвъртък, от 10 до 16 часа
Краен срок за записване: 14 май 2018

Кло Маданес и стратегическият подход при работа със семейства
Дата: 31 май 2018, четвъртък, от 10 до 16 часа
Краен срок за записване: 28 май 2018

Вирджиния Сатир и преживелищният подход при работа със семейства
Дата: 14 юни 2018, четвъртък, от 10 до 16 часа
Краен срок за записване: 11 юни 2018

Всички семинари се провеждат в четвъртък, от 10 до 16 часа на адрес: град София адрес: ул. Княз Борис Първи No 122, етаж 2

Такса участие в един семинар: 60 лева (ако таксата се заплаща от организация – 80 лева); такса за участие в два семинара 100 лева (ако таксата се заплаща от организация – 120 лева); такса за участие в трите семинара – 140 лева (ако таксата се заплаща от организация – 160 лева).

Максимален брой участници – 15. Регистрирането за семинарите приключва при запълване на бройката.
Семинарите са конструирани така, че имат своята завършеност, но същевременно ще се признават, като част от тригодишната тренинг програма на ПИСЕЛ Фамилно и брачно консултиране.

За повече информация и записване pisep.institute@gmail.com и 0896 753837.

Водещ: Валентина Маринова, фамилен и арт психотерапевт,
преподавател към тренинг института по фамилна терапия на ПИСЕЛ.

Валентина Маринова има повече от 15 години опит в практикуването на системен подход в различен контекст: психотерапия, социална работа, превенция и психо-социална рехабилитация. Преподавател в програма Фамилно и брачно консултиране на Психотерапевтичен институт по социална екология на личността и програма Арт терапията като метод в консултирането, превенцията и рехабилитацията на Българска асоциация по арт-терапия. Доктор по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски”. Вписана в Регистъра на психотерапевтите в България.

Салвадор Минучин и структурният подход при работа със семейства

Семинарът ще представи чрез работа по казус, практическо упражнение и теоретичен панел базовите принципи в работата на Салвадор Минучин – един от пионерите на фамилната психотерапия и един от 10-те най-значими и влиятелни психотерапевти в света. Работейки със семейства със сериозна
степен на дисфункция, семейства с психо-соматична проблематика, семейства, които ползват социални услуги, той създава модел и парадигма за работа с клиенти от различни социални слоеве, култури и етнос, което прави неговия подход изключително успешен, прагматичен и близък до потребностите и ресурсите на клиентите му.

Кло Маданес и стратегическият подход при работа със семейства

Кло Маданес заедно с Джей Хейли е създател на стратегическия подход във фамилната работа. Той е ориентиран към решения, разбиране на динамиката на ролите в семейството, което търси помощ за специфичен проблем и изработване на уникална стратегия за справяне. Кло Маданес е носител на награди в областта на защита правата на децата. Тя е известна с огромния си принос при работа със семейства, в които има насилие и с незаменимия си принос за реформиране и хуманизиране на грижите за деца и семейства в риск в САЩ. По време на семинара ще бъде представен случай от практиката на Кло Маданес.

Вирджиния Сатир и преживелищният подход при работа със семейства

Вирджиния Сатир дълбоко се интересува от емоционалните отношения в семейството и от това, което поражда близост и отчуждение. Тя е един от пионерите на фамилната психотерапия, отдадена на това семействата да имат по-пълноценен и здравословен живот заедно. Създава специфични методики за работа, които целят да разгърнат емоционалния процес по време на терапията така, че да се активизират ресурсите на всички членове на семейството и да се развият нови умения за общуване и разбиране. Семинарът ще демонстрира потенциала на емоционалния подход на Вирджиния Сатир чрез конкретна практическа работа. Тя е носител на няколко награди в областта на психотерапията.


Източник:

Психотерапевтичен институт по социална екология на личността
(ПИСЕЛ)






Системно мислене за по-добра образователна система

Как да променим образованието, вместо да го „реформираме” безкрайно? Така бе озаглавена публичната лекция на Явор Джонев от платформа „Наука и изкуство”, която той изнесе неотдавна в Софийския университет.
...

Джонев помоли присъстващите в залата да изброят проблемите в образованието, а след това ги обобщи в едно - образователната ни система е елитарна. Много голямо внимание е фокусирано върху малък брой деца; отличниците и медалистите от олимпиадите са на върха на образователната пирамида, докато всички останали са недообразовани. Фундаменталният умствен модел, който води до тази елитарна система, е свързан с обществените ценности, при които успехът в живота зависи единствено от състезанието с цел взимането на по-голямата част от ограничения ресурс. Според Джонев обаче, ако състезанието отпадне и започне съвместната работа, може да се помисли и за увеличаване на ресурса.
Това е възможно, когато се вземат предвид и обратните връзки на влияние – основен компонент при системното мислене, различаващ го от аналитичното.
При аналитичното мислене фокусът е върху разчленяването на проблема и върху изследването на отделните му елементи, докато при системното мислене най-важно е да се проучат ефектите от взаимодействията на различните елементи.
При аналитичното мислене се интересуваш от детайла, а при системното – от цялостното поведение на системата. Освен това, когато искаш да осъществиш някаква промяна в дадена система, при аналитичното мислене модифицираш една променлива в системата и чакаш да видиш какво ще се случи, докато при системния подход модифицираш множество променливи и взаимовръзки.
...



Да мислиш системно

Espirited.com

Харесва ми да популяризирам знанията в психотерапията, защото тя е нещо, от което всички ние имаме нужда, за да отиваме към по-високи нива на психично здраве. За съжаление моделите на истински здравословно общуване в здравословни системи са изключителна рядкост! Те са толкова редки, че аз почти не мога да дам пример, че съм попадала на такива. Въпреки това, ние като начало, можем да започнем да ги създаваме, започвайки със себе си. Тъй като сме части от една система, това, което се променя в нас, по един или друг начин, ще повлияе и на останалатачасистематаемата



Училище за системно мислене оформено като уникално пространство за игра и учене

Зелен туризъм

Фермата е като голяма класна стая на открито, в която всеки е добре дошъл. Независимо дали искате да научите повече за това как природата организира живота, как решава проблемите и избира устойчивите форми или искате да се насладите на зеленината с чаша чай в ръка, тук със сигурност няма да останете безразлични. Помислили сме и за децата – за това да имат възможност да прекарват повече време на открито, в игрЖи и забавления, докато умовете им са свободни и творчески настроени. Обособихме специална детска зона, предназначена за игра и обучения на открито, защото вярваме, че откритите пространства дават изключително много ползи за децата, а взаимоотношенията изградени през детството остават за цял живот. Връзкпрродатародата е най-големият подарък, който бихме могли да дадем на нашите деца. 



Що е система? Как работи тя?

урок (pdf)




Валентина Николова: Системно мислене

Системното мислене ни избавя от мъката, че усилията ни да творим добро са безплодни. Светлината, създадена в коя да е точка на системата, увеличава светлостта на цялата система. Всеки акт на добро увеличава доброто на цялото и затова няма значение къде се действа, а само как. Няма значение също и дали е прието и оценено творчеството ни от съврементността.