avatar

Макаронени картини-възстановена статия, изтрита от мен от друга общност

Изложба на картини, направени от макарони, спагети, фиде или така модерното напоследък име "паста" е подредена в зала България от 01.04.2008. Наистина ми беше интересна. Посетих я днес през обедната почивка, бях чела вече анонси за нея и отидох да видя. Хареса ми. Съвсем нетрадиционно, при това направено с вкус. Официалното име на изложбата е "Паста и музика", картините, направени от паста, са вдъхновени предимно от опери: Турандот, Мадам Бътерфлай, тромпети, алегро ... На мен най-много ми хареса цикъла Годишни времена, особено Зимата и Пролетта и картината Шехерезада. За дърветата в Пролетта са използвани едни направо огромни макарони, а звездичките кус-кус са цветчетата по тях. Зимата също е много хубава. И в Шехерезада има звездички кус-кус, наредени в нощното небе, пък самата разказвачка какво фередже имаше, е, малко й бяха дебели краката, ама това си е съвсем в традицията на арабската култура. Споменавам подробностите, защото съм впечатлена от прецизността по изработването на детайлите в картините. И ми беше интересно как всичките тези навити макарони раковинки, мидички и всякакви други фидета и спагети в причудливи форми и цветове са наместени. Иначе обиколих цялото каре, докато открия, че се влиза откъм входа на ул. Бенковски, т.е. служебния вход, портиерът ми поиска лична карта, за да ме пусне да разгледам, като че ли кой знае къде отивам. Официално по сайтовете се писа доста натруфено:

"На 1 април 2008 г. в зала България от 18 часа, Орлин Атанасов представя новите си нетрадиционни творения от традиционния италиански продукт, този път вдъхновени от музиката.
Датата не е случайна – едно намигване, че от един толкова прост и дори несериозен материал могат да се получат интересни и естетски творби, които да навяват определени внушения.

Отделните картини носят оригинални заглавия като Барокови тромпети, Менует, Турандот, Ритъм, R&B и др. Цветните спагети, макарони, тортелини, талятели и други са вплетени така едно в друго, че излъчват много настроение и приятни емоции.

Орлин Атанасов завършва Илюстрация и оформление на книгата. Работи в областта на графичният дизайн, пространственото оформление, рекламата. Допълнителна провокация за изложбата е последната книга която прави  – Паста и опера.

Ето какво споделя той:
“Нещата не бива да се приемат и да се търсят буквално.Това са по-скоро инвенции, настроения породени от една или друга музика. Стремял съм се зрителя неусетно да се абстрахира от „материала” с който са правени творбите. И да се усмихне, да се разтовари. Защото, според мен, призванието на изкуството е именно в това – да ни разтоварва, разтушава  от действителността, която все по-малко ни радва напоследък."

П.П. Снимката е взета от Интернет.