avatar

Нестандартните тестове

Наскоро VanyaStancheva изрази възмущението си от един псевдотест във в. „Стандарт“, а днес е мой ред.

Според мен тестовете в помагалото на колегата начален учител – Златка Гинчева, което се е продавало преди няколко дена заедно с в. „Уикенд“, са един добър пример за това как не бива да се правят тестове.

Съжалявам, но това е моето искрено мнение. Вчера едно дете донесе помагалото в училище и още докато разлиствах първите му страници, останах дълбоко изумена.

Ще акцентирам върху няколко въпроса от тест № 1, с чието оформяне изобщо не съм съгласна.

10. Глаголите могат да се променят по:

А) род и число

Б) лице и число

В) лице, число и време

Верният отговор според авторката е В, но аз имам питане: грешка ли ще бъде, ако ученикът огради отговор Б? Нима глаголите не се променят по лице и число?

12. Две, дванадесет и тринадесет са:

А) числа

Б) числителни редни

В) числителни бройни

Оказва се според ключа с верния отговор, че две, дванадесет и тринадесет НЕ СА ЧИСЛА? Те са си числителни бройни и нищо друго! Това, че тестът е по-български език, не ни дава право да  навлизаме в конфликт с понятия от други учебни дисциплини.

14. Бързо, по-бързо и най-бързо са степени за сравнение на:

А) прилагателни имена

Б) наречия

В) съществителни имена

Тук кой е верният отговор? Защото според мен бързо, по-бързо и най-бързо в някои случаи могат да бъдат наречия (напр. „тича по-бързо“), а в други – прилагателни имена от среден род, единствено число (напр. „по-бързо животно от другите“). В учебниците изрично се подчертава, че формата им съвпада и затова може да стане объркване при определянето им. А иначе посоченият от авторката верен отговор е Б – наречия.

Дотук това са забележки само по първия тест (от общо 29). Сега да надникнем в тест №2.

15. Думата телевизор има:

А) широки гласни

Б) тесни гласни

В) широки и тесни гласни

В думата телевизор има една широка гласна – О, и две тесни гласни – Е и И. Отново некоректно зададен въпрос, защото може да се даде утвърдителен отговор и в трите случая.

7. Сложната дума на израза лечение с билки е:

А) билколечение

Б) билколек

В) билкар

Не съм съгласна с определението „сложната дума на израза“.

9. Сравнявам по признака бързина влак, автобус и самолет така:

А) Влакът е бърз, автобусът е по-бърз, самолетът е най-бърз

Б) Влакът е бавен, автобусът е по-бърз, самолетът е най-бърз

В) Влакът е бавен, а самолетът е най-бърз

Като сравнявам по признака бързина не може ли да кажа, че едно нещо се движи бавно, а друго - бързо? От така зададения въпрос не се разбира, че трябва да се спази някакво правило.

10. Кой глагол е изписан грешно?

А) говориме

Б) пеем

В) гледаме

Думата „изписан“ според мен се свързва повече с графичната страна на писането: например красиво, грозно, правилно, неправилно са изписани начертанията на буквите. А когато търсим граматическа грешка, би следвало да попитаме кой глагол Е НАПИСАН грешно.

______________________

ЗАБЕЛЕЖКА! Постингът, както и неговото заглавие, бяха променени, след като се установи, че вестникът, с който е излизала книжката, е "Уикенд", а не "Стандарт", както се знаеше по първоначални данни.