avatar

Кой е виновен?

В тази измислена история участват 6 души.

Ирена е момичето, което повече от година има връзка с Евгени и неотдавна се е преместила да живее при него в неговата квартира. В един прекрасен ден обаче Евгени научава, че Ирена му е изменила с неговият най-добър приятел Павел. Прибирайки се късно вечерта вкъщи, той вдига страхотен скандал на Ирена Тя се опитва да се оправдае, но той не иска да я чуе и й заповядва веднага да напусне дома му. Ирена звъни на Павел, за да го помоли да дойде и да я прибере заедно с багажа й, но Павел не пожелава да се срещне с Евгени и й отказва, като се извинява, че в момента е зает.
Ирена е много разстроена, изхвърчава на улицата, без дори да успее да си събере вещите и тръгва където й видят очите. По пътя я блъска случайна кола, управлявана от Тихомир. Тихомир е забравил шофьорската си книжка и предпочита да избяга от местопроизшествието и да се скрие.
Бърза помощ пристига едва след половин час. Откарват пострадалата в болницата, но дежурният лекар Румен не я преглежда веднага, защото смяната му вече е свършила, а той има спешна работа. Румен обещава, че само след няколко минути на смяна ще застъпи неговият колега Асен, който ще прегледа момичето и ще окаже необходимата помощ.
Румен си отива у дома, а неговият колега, докторът от нощната смяна Асен изобщо не се явява на работа, защото същата вечер е празнувал рождения ден на племеника си и е прекалил с алкохола.
В резултат Ирена умира в приемното отделение от вътрешен кръвоизлив.

Шестте действащи лица в тази измислена история са Ирена, Евгени, Павел, Тихомир, Румен и Асен. Анализирайте целия разказ и решете кой според вас е главният виновник в произшествието. Запишете го под номер 1. След него подредете и останалите, като степенувате вината им.




Ключ към теста "Кой е виновен?"

Всеки от шестте действащи лица означава едно качество. Качествата, проявени от първите двама във вашия списък, вие няма да простите никога. Втората двойка качества, вероятно можете да простите, ако ситуацията е благоприятна, макар че няма да го направите лесно. Последните две качества можете да простите и дори може би ще се опитате по някакъв начин да повлияете на своя любим да се освободи от тях, макар че това всъщност може да бъде и абсолютно безпредметно.


" Ирена това е изневярата. Главната героиня означава именно това качество. По принцип, всички нещастия започват от тази изневяра. Ако смятате, че виновната е Ирена, значи в живота си вие никога няма да простите на любимия си човек една изневяра, независимо от това как разсъждавате и какво говорите пред другите. И дори да съумеете да запазите семейството си (или връзката си), то все едно ще се чувствате дълбоко нещастен човек.

" Евгени означава жестокост. За такива хора като Евгени личните интереси са над всичко. И ако му се стори, че някой ги нарушава, дори това да е най-близкият му човек, той без да се замисля, ще му отмъсти жестоко. Ако вие смятате за виновен Евгени, за вас жестокостта е най-отвратителното човешко качество.

" Павел означава предателство. Павел е предал и най-добрия си приятел Евгени, и Ирена, с която добре се е позабавлявал. Ако той беше пристигнал на помощ и беше се обяснил с Евгени, Ирена не би попаднала в такава кошмарна ситуация и би останала жива. Затова, ако вие сте посочили за главен виновник в ситуацията Павел, това означава, че най-много се боите от предателство.

" Тихомир - това е страхливостта. Изплашен, че ще си има проблеми със закона, той бърза да се скрие от мястото на катастрофата. Такива хора в подобна ситуация предпочитат да се отдръпнат встрани, правейки се че нямат нищо общо. Обвинявайки в смъртта на Ирена Тихомир, вие констатирате, че повече от всичко ненавиждате страхливите хора.

" Румен - означава равнодушие. Този човек фактически не е направил нищо лошо, просто е постъпил според правилата. Но зад неговата постъпка се крие обикновено пренбрежение към хората, станало прпичина за смъртта на героинята в историята. Приписвайки вината на Румен, вие си признавате, че не понасяте равнодушните хора.

" Асен е безотговорен пияница. Това е още един порок в съвременното ни общество. Заради пагубната му страст Ирена е останала без квалифицирана медицинска помощ. Ако за всичко сте обвинили Асен, вие никога няма да се примирите с този порок и хората, които злоупотребяват с алкохол, без да се контролират.

Източник: Nagao Tadahiko, Saito Isamu "Kokology. The Game of Self-Discovery"