avatar

Какво е отношението ви към другите?

Погледнете рисунката, на която има нарисувани 15 човечета.




 

 

 

 

 

 

 Дайте оценка на всяка фигурка:
— много симпатичен,
— симпатичен,
— безразличен,
— не особено симпатичен,
— страшно несимпатичен.

При оценяването на човечетата в таблицата, дадена по-долу, срещу всяка избрана оценка за съответната фигура (от 1 до 15) са посочени определен брой точки. Пресметнете Вашия общ брой точки.

оценка

Пореден номер на фигурата

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Мн.симпатич.

4

14

10

7

2

5

12

3

8

13

11

15

1

9

6

Симпатичен

5

15

11

8

3

6

13

4

9

14

12

16

2

10

7

Безразличен

6

16

12

9

4

7

14

5

10

15

13

17

3

11

8

Не особ.симп.

7

17

13

10

5

8

15

6

11

16

14

18

4

12

9

Стр.несимп.

8

18

14

11

6

9

16

7

12

17

15

19

5

13

10



120-130 точки
За вас най-важното е да запазите собствената си независимост при всички обстоятелства. Принуда или ангажимент от всякакъв характер за вас са просто непоносими. Не дай си Боже, някой да ви подложи на натиск или да ви заповядва. Дори когато подкрепяте хората, вие вътрешно силно се съпротивлявате. И там, където никой не ви ограничава, вие подозирате околните в желание да демонстрират своето превъзходство, да ви уличат в некомпетентност, макар често вашите подозрения да са неоснователни. Вие не се подчинявате на разумните изисквания, не се вслушвате в съвети, не приемате изгодните предложения. Всички ви смятат, и то с право, за несговорчив. Вие се чувствате комфортно само в ситуации, когато сте свободни в действията си и сами определяте поведението си. А всичко това е заради това, че не искате да си признаете че самолюбието ви е уязвено. От какво? От дълбока, лошо осъзната неувереност в себе си, от страх, че няма да се справите със задълженията си и с работата като цяло. . Ето над този проблем си струва да си помислите и да поработите. Защото в действителност вие имате всички основания да вярвате в себе си. И престанете най-накрая да се боите, че искат да ви "победят", мислете преди всичко за ползата.

131-143 точки
Вие без труд и вътрешно напрежение подкрепяте хора, които са ви симпатични или необходими, т.е. изхождате от собствените си интереси и личната си полза. Присъща ви е не само увереност в себе си, но и чувството за превъзходство над околните. От една страна, това сваля бариерите в общуването — вие не се страхувате, че няма да се справите с молбите и очакванията. Но от друга страна, вие лесно можете да откажете или да пренебрегнете човек, ако той не ви е твърде необходим. Естествено, че минавате за високомерен, а подчинените или колегите ви се страхуват или не ви уважават. Ако някой се опита да ви надвие, вие по-скоро ще му отговорите с агресия. Истината е, че вие се сърдите на себе си за това, че сте загубили самоконтрол. Струва си да поработите с комплекса си за превъзходство и да се постараете да бъдете по-внимателен към хората.

144-156 точки
Вие лесно успявате да намерите общ език с всички, защото строите отношенията си с хората винаги като с равни. В това ви помага умението да виждате и разбирате хората и трезво да оценявате ситуацията. Виждайки скрития смисъл на техните желания и действия, вие винаги намирате изход от сложните конфликти, защото не притискате човека и не се поддавате на чуждо влияние, а търсите подход към всеки. И от другите очаквате също такова разумно отношение. И всичко това е заради разбирането, че вашият опонент е също такъв човек като вас.

157-169 точки
Във вашите отношения на първо място са емоциите. Вие сте импулсивни, лесно се поддавате на чувствата си и няма нищо по-просто от това да наговорите нещо излишно. Също толкова лесно вие можете да Се разстроите заради неуспешно проведен разговор. А тогава е и много лесно да направите и по-големи грешки. Най-трудно осъществявате контакт с хора, които или старателно прикриват своето отношение към вас, или изобщо не скриват негативните си чувства. Подобни ситуации са вашето най-уязвимо място. В такива моменти вие се обърквате. И макар да се стараете да срещнете разбиране и признание от колегите си, това не се получава толкова често. Тук е подходящ един прост съвет: Преди да дадете воля на емоциите си, пребройте наум до пет. Това ще ви даде възможност да се съсредоточите в мислите си. Понеже именно студеното и трезво, разумно мислене не ви достига.

170-190 точки
Вие на всяка цена сте готови да получите признание от страна на колеги и началници, дори чрез отказ от своите убеждения и собственото си "аз". Онзи, който добре познава тази вашата особеност, може лесно да се възползва от нея. В отношенията си с хората вие хабите много повече емоции и сили, отколкото са нужни в действителност. За това има най-вероятно две причини. Първата е страхът пред хората поради неспособността да ги разбирате. Второот е комплекс за вина, навик да обвинявате само себе си за всички неуспехи. Това, разбира се идва от ниската ви самооценка. По-често си задавайте въпроса: от какво е продиктувана тази или онази постъпка на даден човек, за какво, с каква цел той говори това или онова? Това ще ви помогне да се ориентирате в постъпките на другите. А щом разберете хората, може би няма да бъде нужно да се боите толкова и буквално да им падате в краката.

източник: © списание «маргарита»