avatar

300 - Three Hundred (2007)

300 (2007)

С: Джерард Бътлър, Дейвид Уенъм, Лена Хеди

Двоумя се откъде да започна...
Това чудо е твърде близо до идеята за "шъпа спартанци под сганта на Ксеркса", само дето едва ли Евфорионов Есхил и дядо Вазов са си представяли такъв точно поглед върху нещата. То че е било кърваво,кърваво е било, ама чак такова мазало... брех!

Ако изобщо са останали хора с надежди за историческа достоверност след толкова слухове и трейлъри, то те ще бъдат твърде разочаровани.Филмът има общо с истината само в най-хлабав смисъл, но аз, който по принцип много мрънкам в името на достоверността, не видях нищо лошо в това. Даже си е свеж полъх от модерната епоха Smile

"300" е прекрасно изпипан в компютърно отношение, авторите не се свенят да признаят, че целият филм без 30 секунди е сниман пред син, зелен или пембен екран и даже се гордеят с този факт. И по едно изключение - това не пречи, а добавя към силата на идеята.

Актьорската игра, доколкото присъства такава, е сведена до лоши шотландски погледи от цар Леонид (мда, Бътлър е роден в
ГлазгоуSmile),също толкова лоши погледи от неговите "гвардейци" и още лоши погледи,превръщащи се в предсмъртни от страна на "персите". Разочароваща е спартанската царица, която и в комикса си беше излишна (явно авторите кротко са прехвърлили и това директно във филма). Може би присъства единствено, за да влее малко женска хубост всред коремните плочки и мощни хоплитови гърди... Като за толкова я бива.

Сюжетът за някакви вражески агенти в Спарта или за нереализирания хоплит-предател Квазимодо не ми хареса, но явно американците не могат да си представят драма без тези работи. На мен не ми попречиха, но можеше и без тях, така или иначе никой няма да се насълзи от този филм. Не отричам няколко добре създадени драматични моменти (особено този с българската народна песен накрая или приятната реч на Фарамир...ъм... Дилиос преди кредитите, както и свежите реплики на спартанците през цялото време на пата-кюта), но нищо качествено ново.

Ето ги и лошите "перси" - едва преглътнат Орфей-негър бива затапен от Ксеркс - висок два-три метра Олайджуон с лапи като слънце и слабост към пиърсинга. Гласът му е хубаво пипнат на някой Саундфордж и той като цяло внушава такава възмутителна неуместност, че просто радва!
А армията му... Еталонът до момента - обсадата на Гондор, бледнее пред разнообразието на Ксерксовите талази. Дори Саурон би се впечатлил от богатството на избор от пушечно (или мечово) месо.

Обикновени кашици, бедуини, негри, нинджи, хора с шлемове от конски черепи (сексиии!) конници (няколко вида), още нинджи с палави криви мечове, метални маски (Имморталс - едни от любимите ми на Цивилизацията) и доста висок боен дух и за цвят - няколко волфенщайнски изверга с ръце-брадви и много зъби. Мумаци... оп, пак грешка - бойни слонове, някакъв див носорог, на когото всички са му криви и доста много стрелци, които редовно засенчват слънцето.
Както е видно, има богааати предпоставки за гладиаторско прекарване пред киноекрана, монитора и така нататък. Филмът е piece of pure entertainment, който доставя наслада на крайниците и предизвива методично "Ухааа! Якооо!" или "Режи ги бееее!" сред публиката, особено младите жентълмени над 16 години. Кръвта се лее на потоци и е естетически тъмна, а камарите от трупове, които се използват за строеж стени и насипи, ще предизвикат одобрително повдигане на вежди дори сред най-закоравелите фенове на Rune.

Като заключение мога да кажа - филмът е чудесно направен, грабва и води до кипване на юнашката кръв. Толкова е пропит с агресия и избиване, че чак капе от него, но кой ли е очаквал друго?
"300" е поздрав за порасналите и непораснали деца, които мечтаят за битки, герои и чест, но без прилежащите към тях отговорности и усложнения - просто хващаш копието, думкаш по щита и кресваш на персите- "Елате и ги вземете(оръжията ни)!". Останалото е безсмъртна слава - както умело е цитиран Есхил чрез цар Леонид - "Спартанци, помнете този ден, защото той е ваш завинаги!". Така е!
И този филм допринася за това по свой начин, по мое мнение - доста добър начин Very Happy .

Оценка: 8.7/10