avatar

HDR фотография

Напоследък все повече и повече започна да се говори за така наречениете HDR фотографии. Бях попаднал на тях още преди повече от година и бях решил някой ден и аз да пробвам. Пробвах, направих няколко снимки, побъзиках на фотошоп, но не можах да изкарам желания от мене ефект и забравих за това чудо. На скоро обаче започнах често да попадам на подобни снимки и все повече и повече започна да ме гъделичка отноово да се пробвам да така наречената снимка с висок динамичен обхват. За жалост обаче не попаднах на хубаво време за да се опитам да заснема така харесваните от мене облаци. Опитах и ето какво създадох:


Ами не е кой знае какво, но като за първи опит стига. Сега да ви поразкажа малко и за спецификата на горното "чудо". Ще карах по хронология, така както аз съм се запознал с него:

HDR, както горе споменах означава "High Dynamic Range". Какъв е този range, пък и за какво аджаба бил високо динамичен... Ами това е фотография, която общо взето се опитва се пресъздаде в максимална степен диапазона от цветове и сенки, които апарата вижда. Но тъй като дигиталния апарат си има някакви физически ограничения, за да се получи това нещо, трябва да се снима в различни режими на експонацията (онова нещо в менюто ви, което има стойности от -2..0..+2 обикновенно) На моя Canoc S2 IS си има специално меню в настройките наречено AEB(auto exposure bracketing). Ако вашият апарат има подобно нещо - перфектно :). Тази функция снима 3 последователни изображения със различни степен на експониране. Колкото повече изображения с колкото по-голям диапазон на експониране - толкова по-добре. При мен това бяха -2, 0, +2. Ако нямата такава функция, трябва да си сложите апарата на стативче или да го застопорите по някакъв начин да не мърда и да направите лично тези снимки. Има и 3ти вариант - апарата ви да може да снима в RAW формат, но според мен, ако го може това, трябва да има и функция подобно на  AEB в предвид спецификата на класа апаратаи подържащи снимане в RAW. Ако все пак го имате, можете да си направите една снимка и после да я копирате в няколко варианта, като всеки един представлява симулиране на различни стойности на ескониране. Това като цяло е много полезно за всички, ако решат да правят HDR снимка на движеши предмени, защото се получава леко разминаване между първата и последната снимка, което може и да ви пречини главоболия.
Чак до там досега не съм стигал. Апарата ми по принцип не подържа RAW, но му инсталирах едно допълнение към софтуера, което му добавя доста различни нещица, които за да ги притежавам, трябва да си купя апарат струващ поне 4-5 пъти повече от моя, но това е за друг пост. Че в крайна сметка, все още не съм успявал да разбазикам RAW снимката какво представлява...
Приемаме, че вече имаме 3 изображения с различни степени на експонирането(ще забележите как едното е много тъмно, другото е горе долу нормално, а 3тото е много светло). Трябва да имате и PhotoShop или PhotoMatix. Ако имате фотошоп, можете да използвате функцията му от File->Automate->Merge To HDR

И да посочите изображенията си. Тогава фотошоп ще ви вземе изображенията, ще си ги насложи едно в друго, в зависимост от стойностите на пикселите, които има ще си избере едно оптимално изображение с възможно най-големите цветови диапазони, които може да имъкне от снимчиците ви и ще ви изплюска една снимка, която леко прилича на тази със средна експонация, но леко променена(в нея все пак има цялата информация от експонацията, която програмата е открила в изображенията ви). От там насетне е ваш ред да запретнете ръкави и да изографисате нещо красиво. Общо взето трябва да си промените настройките си от Image->Mode да сочат на "16 bits per channel", после да щракнете на хистограмата горе в дясно и от "Method" да изберете "Local Adaptation". После хващата линията на хистограмата и започвате да "творите"... Повече информация как да направите това можете да видите на:
http://backingwinds.blogspot.com/2006/10/how-to-create-professional-hdr-images.html

Едно време и аз така се опитах. Нищо не се получи. Затова след като един ден случайно попаднах на линка горе, там прочетох за програмката  Photomatix . Реших да я изтегля да я разгледам какво предствлява.
Направих си 3те снимчици, отоворих програмката, натиснах на големия бутон "Generate HDR Image",после понаправих още няколко настройки написани на разбираем английски(основно как да съедини изображенията), натиснах си на OK и след малко изчакване получих снимката си, която изглеждаще доста по-добре от тази генерирана в Photoshop



После прочетох информацията, че това HDR изображение все още не било дообработено, защото обикновения монитор не можел да изобрази многото информация в това изображение и избрах единствения голям бутон "Tone Maping" за да продължа и да дообработя снимката си.



Там разбазиквате слайдерите до степен, която ви харесва, натискате големия отново бутон "Process" и си запазвате HDR изображението :) За да се получи максимелен ефект, ще е добре да разбирате какво точно означават слайдерите и да знаете какво точно искате да постигнете променяйки ги, но с времето и това ще стане. Поне аз, за моите 2-3 стартирания на програмата досега, не съм стигнал до това ниво.
Официалния сайт на програмата си има много полезен турориал. Към този туториал води и един друг голям бутон, намиращ се в самата програма. Така, че не е проблем да се научите да работите с нея, още повече, че е елементарна...
Така се правят HDR снимки. Това поне са стъпките, през които минах за да направя горната. Из интернет е пълно с информация за тях, както и галерии. Ето няколко на английски:
http://stuckincustoms.com/2006/06/06/548/ ,
http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging ,
http://www.naturescapes.net/072006/rh0706_1.htm .
3тия линк ми стана любим. Този в Wikipediata e перфектен за първоначално запознаване, а HDR фотографии има в:
http://www.flickr.com/groups/hdr/ ,
http://www.pbase.com/saskia/hdr .... както и на мнодо други места, като има и доста на български -  http://www.computers.bg/statia.php?mysid=669&t=8&SESID=aa955b3346c57b56d9b42f83c17372b3 http://loshia.com/wp/parvi-hdr-stapki/ http://www.pcworld.bg/?call=USE~home;&page=paper&n=2027 ...

Основното е да запомните, че това, че HDR не е панацеята, правеща всяка снимка перфектна. Всички правила за красива фотография важат в пълна сила и тука. Има си малко повече техника, но все още основното си остава момента и мястото на натискане на бутона на фотоапарата.

Снимайте, експирементирайте и споделяте. С удоволствие бих ви прегледал HDR изображенията. Скоро време, ще гледам и аз да пусна повече някъде. Засега имам само 2. Приятно Ви снимане и с пожелания за много красиви и приятно прекарани моменти зад апаратите!

ПС: пропуснах да спомена, че е много важно, като си правите снимките да снимате на минимално допустимото ниво на ISO, което апарата и околната среда ви позволяват. След генерирането на HDR изображения се получава шум по снимките. За мен той допълнително придава този уникален експресионистичен вид на снимката, наподобяващ на рисунка, но нека не прекаляваме.