НЕ МОЖЕМ ВЕЧЕ ДА СПАСИМ СВЕТА, ИГРАЕЙКИ ПО ПРАВИЛАТА. ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБУНТУВАМЕ, ЗА ДА СПАСИМ БЪДЕЩЕТО.


Хиляди ученици не отидоха на училище
за трета поредна седмица по света, настоявайки да се предприемат действия срещу климатичните промени, като броят на участващите ученици продължава да нараства по целия свят, пише британският в. "Гардиън".
-

През миналата седмица повече от 60 000 ученици отказаха да влязат в класните си стаи, най-големият брой досега.
-

Протестите се разразиха през миналата година, когато през август 16-годишната шведска ученичка Грета Тунберг започна самостоятелен протест срещу бездействието по въпроса с глобалното затопляне. Ученици от цял свят са вдъхновени да сторят същото, като хиляди от Австралия пропуснаха училищните занятия през ноември. Миналия петък имаше големи протести в Германия, Белгия и Швейцария, където повече от 20 000 ученици стачкуваха.

-

Тунберг обвини някои лидери, че поставят печалбите над справянето с климатичните промени. "Някои хора - някои компании и някои политици - знаеха точно какви безценни ценности жертват, за да продължат да печелят невъобразими суми пари", подчерта тя.
-

"Искам да ви предизвикам в реални и дръзки действия за климата, да отхвърлим техните икономически цели и да защитим бъдещите условия на живот за човечеството", каза тя, допълвайки:
"Моля ви да застанете на правилната страна на историята. Моля ви да обещаете да сторите всичко по силите си, за да притиснете собствения си бизнес или правителството да се съобразят с целта за ограничаване на затоплянето на света до 1,5 градуса."

-
Учените по света предупредиха през октомври, че без драматично ускоряване на действията за намаляване на емисиите с парников ефект, световните температури ще се повишат с повече от 1,5 градуса над равнищата от прединдустриалната епоха, което ще е с тежки последици за човечеството. На срещата за климата на ООН в полския град Катовице през декември Тунберг се срещна с генералния секретар на ООН и каза: "След като нашите лидери се държат като деца, ще трябва да поемем отговорността, която те трябваше да поемат отдавна."

-
Стачките на учениците миналия петък бяха най-големите досега. В Германия около 30 000 ученици напуснаха училищата си в повече от 50 града, за да протестират, носейки плакати, на които пише "Защо да учим без бъдеще?" и "Дядо, какво е снежен човек?". 17-годишният ученик Мориц от Кил коментира: "Искаме да помогнем за оформянето и гарантирането на нашето бъдеще, така че да има свят за нас, в който да живеем след 60 години."

-

В белгийската столица Брюксел днес излязоха по улиците над 35 000 ученици, за да настояват за по-добра защита на световния климат, като това стана на фона на голям студ и сняг.

-
Друг протест, свързан с климатичните промени, в който ще участват и възрастни, е насрочен в Брюксел за неделя. Подобен протест през миналия месец събра около 70 000 души.

-
"Планетата може да се справи с нас, но ние не можем да се справим без планетата", беше един от многото плакати, носен от учениците.