0 0 гласа

Обучението в детската градина

 
Здравейте, колеги!

          Искам да споделя с вас нещо, което прочетох в един сайт на детска градина. Прочетеното едновременно ме изуми и разсмя. Ако желаете, коментирайте.
http://www.cdg-slaveiche.com/index.php/2010-03-01-15-33-24/2010-03-01-15-35-09/174-2012-02-24-11-36-16

ODZ - SLAVEICHE.COM

Детско заведение „ Славейче“ град Кюстендил  предлага на  5 -6 годишните деца обучение в подготвителна за училище група. В два от  филиалите  на градината има подготвителни групи – това са група „Куче“ във филиал „Д. Дебелянов“ и група „ Джудже“ от филиал „ Райна Цанева“

Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпване в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, когато детето навършва 5 годишна възраст. С въвеждането на двегодишната задължителна подготовка сe гарантира равен старт за всяко дете  при постъпване в първи клас.      Подготовката допринеся за социализацията на децата и развитието на умения, необходими при постъпване в първи клас.

Обучението на децата се провежда по специализирана Програма за подготвителна група на МОМН. В работата си учителите използват помагалата на програмната система  "Аз съм в детската градина" за 5 годишните деца и „Аз ще бъда ученик” за 6 годишните деца на издателство „Изкуства”.
Бъдещите първокласници получават знания по следните направления:

  • Математика
  • Български език и литература
  • Природен свят
  • Социален свят

Основна форма на обучение в детската градина  е урока.
Децата в предучилищна група много добре знаят кога имат урок и кога е време за игра, учителите ги подготвят предварително за различните дейности, които им предстоят през деня. Познати са пет вида уроци: уроци за усвояване на ново учебно съдържание, уроци за затвърждаване, уроци за систематизация, уроци за контрол и оценка на знанията и смесени уроци. Тези типове уроци се срещат, както в детската градина, така и в началното училище, разликата е степента на трудност на учебното съдържание. Необходимостта от непрекъсната смяна на дейностите налага приоритетно използване в обучението на малките деца на комбинираните уроци. Те се прилагат по често, защото позволяват на децата да се включват активно в образователния процес.